România câștigă procesul internațional împotriva familiei Adamescu

19 iun. 2024, 14:47
https://pixabay.com/photos/hammer-libra-dish-justice-law-802301/
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
România câștigă la ICSID împotriva TNG, evitând plata a 330 mil. euro pentru presupusa distrugere a investițiilor familiei Adamescu.

Statul român a obținut o victorie importantă în cadrul Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), evitând astfel plata unei sume de 330 de milioane de euro. Familia Adamescu, prin holdingul The Nova Group Investments (TNG), a solicitat această sumă ca despăgubiri, acuzând statul român de „distrugere sistematică a investițiilor sale în România”, inclusiv în contextul condamnării lui Dan Adamescu la închisoare.

TNG a inițiat procedura de arbitraj în 2016, susținând că România a încălcat Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos. Tribunalul Arbitral a respins însă toate acuzațiile, stabilind că România nu a încălcat obligațiile asumate prin acord.

Apărarea României a argumentat că familia Adamescu este responsabilă pentru eșecul Astra Asigurare-Reasigurare SA și că acțiunile penale împotriva lui Dan și Alexander Adamescu au fost legitime și efectuate cu bună credință. Reprezentarea României în fața Tribunalului Arbitral a fost asigurată de un consorțiu format din trei case de avocatură internaționale.

Procesul a avut loc într-un context în care Alexander Adamescu acuza statul român de falimentarea deliberată a Astra Asigurări, cu scopul preluării ostile a activelor TNG și a publicației „România Liberă”.



Citeste si