PSD se opune comasării alegerilor. Ciolacu: „Este exclus să se comaseze din punct de vedere constituţional”

02 mai 2023, 12:11
LCV / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că ideea de a comasa alegerile din 2024, fie cele locale cu parlamentare sau altele, este exclusă din punct de vedere constituțional. Partidul însă va mai purta o discuție înainte de a veni cu un răspunde pentru PNL.

PSD nu salută ideea de comasare a alegerilor

Liderul PSD a anunțat că nu susține comasarea alegerilor din anul 2024, deoarece acestea nu ar putea fi posibile din punct de vedere al legii.

Sunt discuţii, nu cred că se pot (comasa - n.r.), europarlamentarele este exclus să se comaseze cu ceva, pentru că sunt mult mai devreme. Părerea mea că alegerile locale nu pot fi comasate constituţional cu alegerile generale, vom vedea, vom avea discuţia în interiorul fiecărui partid", a declarat Marcel Ciolacu.

Oficialul român spune că se opune comasării alegerilor locale cu cele generale, deoarece constituţional această idee nu este posibilă.

„Nu, dar nu se poate constituţional. (...) E o decizie pe care avem suficient timp să o luăm. Nu cred că e bine nici pentru democraţie, dacă e să fiu corect. E corect ca fiecare dintre noi să gândim ce-i mai bine pentru democraţie, nu numai ce trăim în timp real, ce urmează şi după deciziile pe care le luăm", a spus liderul PSD.

Ciolacu a mai subliniat că nu susține comasarea alegerilor chiar dacă acest lucru ar fi permis din punct de vedere legal, iar acest subiect nu reprezintă un moment critic pentru coaliţie.

UDMR nu a susținut ideea de comasare a alegerilor din prima

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că partidul său este contra comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Oficialul a motivat precum că aici sunt două aspecte care ţin de oportunitatea politică şi de constituţionalitatea şi legalitatea comasării alegerilor.

„Constituţional, din punctul meu de vedere, nu se poate. Ca să prelungeşti mandatul, ori trebuie să schimbi legislaţia actuală, ori trebuie să introduci o stare de urgenţă, de alertă sau ceva asemănător, aşa cum este în lege. Altfel nu ai cum să prelungeşti mandatul. În 2020, mandatul aleşilor locali a fost prelungit pentru că era starea de urgenţă din pandemie. În acest moment nu există o astfel de situaţie şi de aceea cred că merită să vorbim despre oportunitatea comasării alegerilor din punct de vedere constituţional, dacă ar exista o astfel de decizie la Curtea Constituţională sau în contencios administrativ. Dar zic că nu ar rezista", a explicat Kelemen Hunor.

Propunerea de comasare a alegerilor vine de la PNL

Ideea de comasare a alegerilor din 2024 a venit de la liberali, iar aceștia încearcă toate soluțiile pentru a convinge PSD-ul să susțină această propunere. Scopul politic este aportul pe care aleșii locali îl aduc, PNL având o tradiție în a pierde numeroase voturi între cele două rânduri de alegeri.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, decizia trebuie luată cât de curând pentru ca legislația să fie modificată până în toamnă. Însă decizia stă în mâinile PSD-ului, care încă nu a venit cu un răspuns ferm.

PNL a adus o serie de argumente pentru această propunere începând de la cele economice, evitarea „oboselii electorale“, evitarea blocării administrației și multe altele.



Citeste si