Proteste spontane la mai multe administraţii fiscale din ţară. Angajații refuză să mai muncească
Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunțat, joi dimineaţă, că au loc proteste spontane la mai multe administraţii fiscale din ţară.
Angajații mai multor administrații fiscale din România protestează
”La această oră au loc proteste spontane în mai multe administraţii fiscale din ţară - Dolj, Bacău, Alba, Baia-Mare ”, a anunţat joi BNS.
Un astfel de protest a avut loc în urmă cu două zile, când sindicaliştii din administraţiile fiscale din ţară au făcut o grevă de avertisment, timp de două ore. În același timp, în faţa Ministerului Finanţelor a avut loc un miting de protest. Angajaţii au declarat că nu sunt nemulţumiţi de măsurile propuse pentru reducerea cheltuieilor bugetare.
După mai multe discuții cu reprezentanții sindicatelor, Ministrul Finanţelor anunţa că unii sindicalişti au decis să amâne acţiunile de protest. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală ”Solidaritatea” a organizat însă proteste, conform programului stabilit anterior.
Citește și:
> Angajații ANAF și cei din Finanțe vor să închidă ghișeele Trezoreriei
> Sindicatele din ANAF organizează o grevă de avertisment la nivel național
> Drumurile țării, paralizate de protestul transportatorilor și fermierilor: a treia zi de haos
„Protestul spontan s-a declanşat de la vestea că pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului de astăzi nu a fost introdus actul normativ privind egalizarea salariilor. Este decizia Coaliţiei de guvernare, care în urmă cu două săptămâni, când se protesta, ne promitea rezolvarea acestei probleme. Toţi angajaţii care sunt la lucru au oprit brusc lucrul”, a declarat liderul Sindicatului Finanţe Arad, Ioan Trifa.
Ce îi nemulțumește pe angajați
BNS susține că peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată România s-au alăturat protestelor spontane din 11 august. Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile care au fost propuse de Guvern cu scopul de a reduce cheltuielile bugetare, deoarece acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.
Luni, Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că majoritatea sindicatelor din finanţe s-au întâlnit la minister pentru a vedea Memorandumul în care au fost trecute demersurile pentru implementarea măsurilor stabilite împreună, ”document cu care au fost de acord”.
Citește și:
> Nicușor Dan: „Nu văd de ce aș respinge autorizarea unui protest cu camioane”
> Ce spune ministrul Agriculturii despre protestul fermierilor
> Bucureștenii au protestat în fața Palatului Parlamentului, în semn de susținere pentru fermieri
”Promisiunile pe care le-am făcut sindicatelor din finanţe săptămâna trecută au fost ghidate de responsabilitatea noastră în raport cu dezvoltarea economică echilibrată şi sustenabilă a ţării. Mi-am asumat că mă voi lupta pentru profesioniştii care fac diferenţa. În acest sens, depunem eforturi pentru a ne asigura că propunerile agreate ajung pe masa Guvernul României săptămâna aceasta. Astăzi, majoritatea sindicatelor au avut la Ministerul Finanţelor reprezentanţi care au putut vedea Memorandumul ce cuprinde demersurile agreate pentru implementarea măsurilor stabilite împreună, document cu care au fost de acord. Cu această ocazie, ne-au transmis că vor amâna acţiunile de protest pe care le pregăteau”, a arătat Marcel Boloş, luni seară, într-o postare pe Facebook.
Totodată, Boloș a menționat că separat au avut loc discuții cu privire la tema proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înlăturarea discrepanţelor salariale înregistrate la nivelul sistemului finanţelor publice. În data de 11 august, ministrul Marcel Boloș a promis că în contextul protestului spontan al angajaţilor instituţiei, toţi îşi vor primi salariile şi nu vor exista probleme cu plăţile.
Citește și:
> Angajații din Finanțe continuă protestele: două persoane au demisionat
> Angajații agențiilor pentru IMM-uri din România protestează. Ce îi nemulțumește
„Un lucru cu care le-am spus însă că nu sunt de acord şi pe care îl voi susţine în continuare este ca angajaţii cu venituri foarte mari să primească şi diferite beneficii suplimentare, la care omul de rând nu ajunge nici să spere”, a adăugat liberalul. Boloş s-a întâlnit şi atunci cu reprezentanţii principalelor sindicate din domeniu.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.