Prăbușirea dronei americane din Marea Neagră. Rusia, despre cauza incidentului

16 mar. 2023, 10:20
Foto: Michael Fitzsimmons/Shutterstock.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, miercuri, în timpul unei convorbiri cu omologul său american, Lloyd Austin, că „intensificarea” operațiunilor de spionaj desfășurate de Statele Unite ale Americii a fost una dintre cauzele incidentului dintre aviația rusă și o dronă americană din Marea Neargă. 

Dronă în Marea Neagră. Rusia, despre cauza incidentului

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri, prin telefon, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, după incidentul cu drona militară a SUA prăbușită în Marea Neagră. 

„Tocmai am vorbit la telefon cu omologul meu rus, ministrul Şoigu. Aşa cum am spus în mod repetat, este important ca marile puteri să fie modele de transparenţă şi comunicare, iar Statele Unite vor continua să efectueze activităţi aeriene oricând permite legislaţia internaţională”, a afirmat Lloyd Austin, citat de agenţia The Associated Press. 

Ministrul rus al Apărării a confirmat convorbirea telefonică. „Pe 15 martie, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au discutat prin telefon, la iniţiativa părţii americane", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde. 

„Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate anunţată de Rusia şi stabilită ca urmare a desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi intensificării activităţilor de spionaj împotriva intereselor Rusiei”, a spus Serghei Şoigu într-o declaraţie a Ministerului rus al Apărării. 
„Zborurile dronelor strategice americane din Crimeea sunt de natură provocatoare, ceea ce creează condiţiile unei escalade în Marea Neagră”, continuă acest comunicat de presă. 
„Rusia nu doreşte o astfel de desfăşurare a evenimentelor, dar acum va reacţiona proporţional la orice provocare”, adaugă ministerul. 

Oficialul a precizat că „principalele puteri nucleare trebuie să acţioneze în cel mai responsabil mod posibil, în special prin menţinerea unor canale de comunicare deschise pentru a discuta despre orice situaţie de criză”. 

Separat, ministrul rus al Apărării a informat că șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, a vorbit și el, miercuri, la telefon, cu omologul său american, Mark Milley. Nu a oferit, însă, niciun detaliu. 

Drona americană Reaper MQ-9 a căzut marţi în apele internaţionale după ce a fost lovită, potrivit Washingtonului, de un vânător rus. Moscova admite interceptarea aeronavei de către avioanele sale de luptă, dar neagă orice contact care ar fi dus la prăbuşire.

Pentru ce era folosită drona MQ-9 Reaper a SUA

MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot, teleghidată, care este special gândită pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, dar și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte. 

  • O astfel de misiune, exemplu răsunător, a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.
  • SUA are aproape 300 de drone MQ-9 Reaper. 

Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Drona, ghidată prin satelit, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri și poate acroșa până la patru rachete Hellfire și două bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II. 

Cu o viteză maximă de 370 km/h, drona este propulsată de o elice. Aceasta este produsă de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor acum 21 de ani și există în dotarea forțelor americane din 2007. 



Citeste si