Posibilă reducere a costurilor pentru încălzirea bucureștenilor: Elcen analizează racordarea directă la conductele Transgaz
Bucureștenii ar putea beneficia de o scădere semnificativă a prețului gigacaloriei în urma unui proiect ambițios propus de Electrocentrale București (Elcen). Compania, în colaborare cu Transgaz, a inițiat un studiu pentru a evalua fezabilitatea racordării directe a centralelor termoelectrice la sistemul național de transport al gazelor naturale.
În prezent, Elcen suportă costuri anuale de aproximativ 100 de milioane de lei pentru tarifele de distribuție a gazelor naturale, sumă achitată către Distrigaz Sud Rețele, parte a grupului Engie. Racordarea directă la conductele Transgaz ar putea elimina aceste tarife de distribuție, ceea ce ar conduce la o reducere a costurilor de producție și implicit a prețului final al gigacaloriei pentru consumatorii finali.
Directorul general al Elcen, Claudiu Crețu, a menționat că, potrivit discuțiilor preliminare cu Transgaz și autoritățile competente, această inițiativă este în concordanță cu legislația în vigoare. De asemenea, a făcut referire la un precedent pozitiv în Oradea, unde o măsură similară a fost deja implementată cu succes.
Citește și:
> Locuitorii de la bloc trebuie să respecte această regulă
> A opta zi de proteste ale fermierilor și transportatorilor
> Litrul de lapte va costa 5 lei, după reducerea prețului tip de 6 luni? Daea: „Eu nu dau cifre”
Elcen, care a ieșit recent dintr-o perioadă de insolvență, își propune să eficientizeze activitatea prin această posibilă schimbare strategică. Studiul comandat va clarifica raportul costuri-beneficii și va determina viabilitatea proiectului. Rezultatele sunt așteptate în câteva luni, iar în funcție de acestea, Elcen va decide dacă va continua cu implementarea acestui plan.
În ceea ce privește impactul posibilei schimbări asupra tarifelor de distribuție pentru alți consumatori de gaze din București, Claudiu Crețu nu a putut oferi un răspuns concret, subliniind însă angajamentul său de a îmbunătăți eficiența companiei în beneficiul clienților.
Această inițiativă vine în contextul căutării unor soluții alternative și eficiente pentru sistemul de încălzire din capitală, cum ar fi posibilitatea folosirii apei geotermale, un proiect analizat de parteneri americani.
Citește și:
> Descoperă cum tranziția energetică transformă industria alimentară
> Declarația surprinzătoare a lui Ciolacu despre energia ieftină și viitorul verde al României