Pensiile românilor ar putea să scadă după ce vor fi recalculate. Marius Budăi: „Vor fi recalculate pensiile care...”
Ministrul Muncii și Protecției Sociale din România, Marius Budăi, a anunțat că pensiile a mii de români ar urma să scadă după ce acestea vor fi recalculate.
Pensiile a mii de români ar putea să scadă în urma recalculării acestora
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că urmează ca toate pensiile românilor care depășesc valoarea salariului să fie recalculate. Acesta nu va ține cont de categoria socio-profesională din care fac parte pensionarii.
”Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii lor”, a spus Marius Budăi.
Ministrul a subliniat că în această categorie nu se încadrează și pensiile din sistemul de justiție. Recalcularea urmărește ca nicio pensie să nu fie mai mare decât salariul încasat în timpul activității.
Citește și:
> Cum vor fi reformate pensiile speciale
> Modificări majore în sistemul de pensii: noua formulă de calcul a pensiilor din noiembrie
> Ciolacu, mesaj de felicitare în ajun de Revelion: „2024 va fi un an mai bun pentru noi”
”În general, acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”, a mai adăugat ministrul Muncii.
Ce modalitate de recalculare a pensiilor se folosește
Totodată, Budăi spune că din salariul încasat în timpul activității, pensia se poate majora din punct de vedere procentual până la 80% ”din calculul din venitul brut fără să depășească venitul net”. Ministrul totuși își dorește un proiect de lege care să fie aprobat de Comisia Europeană.
”Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca, în final, să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a mai spus ministrul.
Un asemenea proiect nu va fi adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară, a afirmat Budăi. În ceea ce privește impozitarea pensiilor, ministrul a precizat că este nevoie de o consultare cu Ministerul de Finanțe, pentru că ei ar trebui să vină cu propuneri și soluții.
Citește și:
> Surse de la vârful Coaliției: Pensiile nu vor fi mărite cu 40% în 2024. Care ar fi procentul real
> Reformă în sistemul de asistență socială după scandalul „Azilelor groazei”
"O recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face".
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.