Norvegia și Irlanda recunosc oficial statul palestinian, Israelul recheamă ambasadorii
Guvernele din Norvegia și Irlanda au anunțat miercuri recunoașterea oficială a statului palestinian. Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, și ministrul de externe Espen Barth Eide au declarat în cadrul unei conferințe de presă că „nu poate exista pace fără un stat palestinian”, subliniind că decizia este în interesul Israelului și că un astfel de pas nu mai poate aștepta până la încheierea unui acord de pace. În urma acestui anunț, Israelul și-a rechemat ambasadorii din Irlanda și Norvegia pentru „consultări urgente”, conform unui comunicat al ministrului de externe Israel Katz.
Această mișcare vine în contextul tensiunilor crescute din regiune, după ce forțele israeliene au efectuat atacuri în Fâșia Gaza, provocând un nou exod de sute de mii de persoane și restricționând drastic fluxul de ajutoare. Decizia Norvegiei și Irlandei urmează o tendință similară în cadrul Uniunii Europene, unde mai multe state membre, inclusiv Spania, au indicat intenția de a recunoaște statul palestinian, susținând necesitatea unei soluții cu două state pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu.
Citește și:
> Spania, Irlanda și Norvegia recunosc Palestina
> Zile libere de la stat. Țările din Europa cu cele mai multe zile libere legale
Peste 140 de țări au recunoscut deja Palestina ca stat independent, majoritatea fiind situate în Africa, America de Sud și Asia. În Europa, Suedia a fost prima țară din UE care a recunoscut un „stat al Palestinei” în 2014, urmată de alte state care au făcut acest lucru înainte de aderarea la UE.
Teritoriile palestiniene, care includ Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est, se confruntă cu o situație complexă, cu zone sub controlul Hamas sau Fatah și părți sub ocupație israeliană.