Moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii. Petre Daea fuge de scandalul cerealelor: discursul său din Parlament

19 apr. 2023, 08:51
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Tot mai multe țări din Uniunea Europeană au interzis importurile de cereale din Ucraina, după ce fermierii locali s-au plâns că produsele ucrainene ieftine și de proastă calitate au stricat piața internă. Comisia Europeană califică deciziile drept inacceptabile. România nu a luat încă nicio decizie. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că se gândește la un plan prin care să îi împace și fermierii, și Comisia Europeană. Decizia i-a supărat pe cei din USR și Forța Dreptei, care au depus o moțiune la Camera Deputaților prin care cer demisia lui Daea. Oficialul a fost audiat în Parlament. A ținut un discurs de 50 de minute despre criza cerealelor: și-a notat pe carnețel cu ce să se laude și i-a găsit printre vinovați pe agricultorii români.

Moțiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, în scandalul cerealelor

Statele vecine iau deja măsuri în criza cerealelor din Ucraina. Polonia și Ungaria le-au interzis, Slovacia le-a suspendat temporar, iar bulgarii iau și ei în calcul interzicerea. România încă este la stadiul de propuneri. 

PSD vrea să ceară suspendarea temporară a importurilor de produse agroalimentare din Ucraina. Între timp, opoziția a cerut demisia ministrului Agriculturii. Acesta a fost chemat în fața parlamentarilor pentru a da explicații pentru situația fermierilor.

„Ştiţi de ce s-au scumpit toate în România? Răspuns: Daea!”, a spus Daniel Codruț Blaga, deputat USR.

Discurs citit din carnețel

Într-un discurs de aproape o oră, Petre Daea a găsit ocazia să enumere realizările din cele 10 luni ale mandatului, citindu-le dintr-un carnețel parlamentarilor.

„Acesta e jurnalul. Este practic un răspuns al moţiunii conştiinţei mele”, a motivat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Oficialul nu a pierdut rândul nici când zece parlamentari de la AUR au urcat în spatele lui cu bannere prin care cereau oprirea importurilor din Ucraina.

Fermierii, unii dintre vinovați - crede Daea

„Agenţii români s-au văzut interesaţi de această oportunitate şi s-au îndreptat spre ofertă. Acestea coroborate şi cu o rezistenţă din partea fermierilor”, este de părere Petre Daea, ministrul Agriculturii.
„Suntem aşa-zise victime colaterale ale conflictului. România va rămâne cu peste 1.5 milioane de tone de cereale nevândute, cereale care vor atârna foarte greu în valorificarea recoltei următoare”, Cosmin Iancu, fermier.

Moțiunea simplă va fi votată astăzi. Între timp, PSD a propus suspendarea temporară a importurilor de produse agroalimentare din Ucraina, dar fără blocarea tranzitului, așa cum a făcut Polonia.

Măsura ar veni la câteva luni după ce fermierii au cerut măsuri urgente. În urmă cu două săptămâni, mii de agricultori au protestat cu tractoarele în stradă, nemulțumiți că România a primit numai 10 milioane de euro sprijin de la Comisia Europeană, cea mai mică valoare acordată în estul Europei.



Citeste si