Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, abordează dosarele Mineriadei și „2 Mai” în contextul justiției române
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut declarații joi referitoare la două cazuri importante aflate în atenția opiniei publice și a sistemului judiciar din România. În ceea ce privește dosarul Mineriadei din 1990, Gorghiu a subliniat că acesta reprezintă o restanță veche a statului român și a exprimat speranța că statul își va onora obligația față de societate. Ea a menționat că a transmis solicitarea de începere a urmăririi penale către Parchet imediat după primirea documentului de la președintele României.
Într-o altă declarație, ministrul a abordat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cazul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, care are pe rol dosarul lui Vlad Pascu. Gorghiu și-ar fi dorit ca decizia CSM să elimine orice semn de întrebare legat de acest caz. Ea a subliniat că justiția nu se face în spațiul public, ci în instanțe, însă a recunoscut că există controverse și semne de întrebare în legătură cu procedura desfășurată în acest dosar. Ministrul a menționat că fiecare decizie a CSM, a ministerului și a sistemului judiciar ar trebui să contribuie la creșterea încrederii în justiție.
Citește și:
> Marcel Ciolacu a convocat mai mulți miniștri la o ședință în cazul Căminelor Groazei
> Preşedintele Germaniei, vizită de stat în România
> Proteste în penitenciarele din țară. Polițiștii nu mai vor să muncească
CSM a decis miercuri că judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu nu va fi suspendată din funcție, respingând cererea Inspecției Judiciare ca neîntemeiată. Secția pentru judecători în materie disciplinară a apreciat că exercitarea în continuare a funcției de către Popoviciu nu afectează imparțialitatea procedurii disciplinare.