Incident aviatic cu implicații politice: Avion deviat spre București și alertă falsă cu bombă

18 iun. 2024, 09:02
De la Lukas Gojda/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Avion FlyOne deviat la București din cauza neautorizării aterizării în Chișinău, pe fondul tensiunilor politice moldovenești.

Un avion al companiei FlyOne, care transporta participanți la un congres politic în Republica Moldova, a fost deviat spre Aeroportul Henri Coandă din București, după ce autoritățile de la Chișinău nu au autorizat aterizarea. Incidentul a avut loc pe fondul tensiunilor politice din Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.

Aeronava, care a decolat inițial din Armenia, a aterizat la București la ora 10:04, în urma unei escală neprogramate, cauzată de nerespectarea cerințelor de notificare a modificărilor de orar de către operatorul aerian, conform Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova. Mai târziu, avionul a fost subiectul unei alerte false cu bombă, care a necesitat evacuarea și verificarea pasagerilor. Alerta s-a dovedit a fi falsă, iar avionul a decolat înapoi spre Erevan la ora 16:32.

Incidentul a fost raportat pe rețelele sociale de deputata Marina Tauber, apropiată a oligarhului prorus Ilan Șor, care a acuzat autoritățile moldovene de presiuni ilegale asupra cetățenilor. Congresul la care urmau să participe pasagerii s-a desfășurat la Moscova, iar în lipsa zborurilor directe între Rusia și Republica Moldova, rutele prin Armenia sau Turcia sunt frecvent utilizate.

Situația din Republica Moldova este marcată de acuzații de interferență din partea Rusiei în procesul electoral, cu Statele Unite, Marea Britanie și Canada exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibilele acțiuni ale actorilor ruși de a influența rezultatele alegerilor. Președintele în exercițiu, Maia Sandu, a avertizat anterior despre aceste riscuri, în timp ce opoziția denunță represiunea din partea guvernului.



Citeste si