Fostul ministru Radu Berceanu vrea să își construiască o nouă fabrică de avioane. Va fabrica și drone
Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a anunțat că vrea să își construiască o nouă fabrică de avioane de mici dimensiuni, în satul Tâncăbeşti, din nordul Bucureştiului.
Radu Berceanu pune bazele unei noi fabrici de avioane
Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, este pus pe treabă. Acesta are în plan să construiască o nouă fabrică de avioane de mici dimensiuni. Noua întreprindere va putea tripla producţia actuală va putea asambla şi drone cu aripă fixă.
Radu Berceanu dețin de mai mulți ani un teren de aproximativ 10.000 de metri pătrați în Tâncăbeşti. Recent, terenul a fost evaluat la aproape un milion de lei. La moment, pe teren se află fostele hale de producţie ale firmei sale Pietra, specializată pe realizarea de dale şi pavaje din piatră naturală reconstruită.
După ce fabrica cu dale a fost închisă, a început să ansambleze avioanele diviziei sale AVI Aircraft. Fostul ministru a pus pe roate un nou proiect. Pe același teren este gata să construiască o nouă fabrică, de această dată pentru producţia de avioane, în suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi.
Citește și:
> Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, a decedat la vârsta de 84 de ani. Cine a făcut anunțul
> Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu
Ar putea fi realizate și drone cu aripă fixă
Avionele pe care și le propune ministrul să fie fabricate în aceste hale vor fi de mici dimensiuni, cu un singur loc. Acestea vor cântări între 120 şi 130 kilograme, vor fi demontabile, cu un timp de demontare de circa 5 minute. La finalul procesului de producţie, ele se introduc, în forma lor demontabilă, într-o remorcă carosată de dimensiuni reduse (3,5x2x3m), staţionată în parcare, de unde vor fi transportate către client, potrivit documentelor.
”Dacă îmi cere cineva acum un avion, pot să îl livrez abia în martie 2024, pentru că avem deja comenzi cu avansuri încasate. În hala nouă vrem să facem o producţie mai de serie, cam 30 de avioane pe an, şi vom avea nevoie de circa 35 de angajaţi. Investiţia în hală este de câteva sute de mii de euro şi sperăm să începem să lucrăm de la începutul anului viitor. Cumpărăm doar motorul, roţile, şuruburile, rulmenţii, paraşuta şi câteva elemente din aparatura de bord, iar restul producem noi“, a declarat Radu Berceanu, proprietarul AVI Aircraft.
Ministrul afirmă că are cereri și în privința realizării unor drone cu aripă fixă, mai mari, ”unele mai în direcţia militară, dar cu scopuri civile, de observaţie”.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.