Eurostat: Zona euro, în recesiune tehnică la început de 2023. Ce se întâmplă cu economia Europei
Economia zonei euro a fost în recesiune tehnică în primele luni ale acestui an, arată cifrele revizuite publicate joi de Eurostat. Acestea arată și că PIB-ul zonei euro s-a contractat atât în primul trimestru din 2023, cât și în ultimul trimestru din 2022. Oficiul european de statistică a transmis inițial că economia zonei euro a stagnat în ultimul trimestru din 2022 față de trimestrul precedent și a înregistrat o creștere de 0,1% în primul trimestru din 2023.
Eurostat: Zona euro a fost în recesiune tehnică la început de 2023
Potrivit datelor revizuite publicate joi de Eurostat, PIB-ul zonei euro a înregistrat două trimestre consecutive de scădere cu 0,1%. Definiția tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracție a PIB.
Această revizuire semnificativă se explică, în primul rând, prin noile date referitoare la evoluția economiei germane, prima economie europeană, care arată că aceasta a intrat în recesiune la începutul anului 2023, din cauza dificultăților înregistrate de sectorul industrial.
Cele mai recente cifre ridică semne de întrebare cu privire la perspectivele pentru întregul an 2023. La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană miza pe o creştere de 1,1% în 2023, pentru cele 20 de state care fac parte din zona euro, transmite AFP.
Citește și:
> Inflația a crescut în decembrie. Reducerea rapidă a dobânzilor ar putea fi amânată
> Consumul de gaze al UE, redus cu 17,7% în ultimele 6 luni. Ce țări nu au respectat obiectivele
Economia Europei a intrat într-o fază de stagnare
Această cifră pare acum una „optimistă”, este de părere economistul ING Charlotte de Montpellier, care se așteaptă o creştere de doar 0,5% pentru întregul an. „Începând din primăvară, toate datele au fost negative”, subliniază economistul, menţionând în special datele privind producţia industrială germană şi noile comenzi.
Potrivit lui Charlotte de Montpellier, „economia europeană este într-o fază de stagnare şi a trecut cu greu iarna din cauza şocului energetic”. Deși cotaţiile la gaze şi petrol au scăzut în ultimele luni, explozia de anul trecut a preţurilor a avut un impact important asupra încrederii gospodăriilor care şi-au redus consumul.
Totodată, economia europeană este afectată de creșterea dobânzilor de referință de către Banca Centrală Europeană, care reduce cererea de credite și frânează investițiile, îndeosebi în sectorul imobiliar, antrenând o scădere a activităţii în construcţii. Încetinirea economică constatată în SUA şi revenirea sub aşteptări în China afectează de asemenea exporturile europene.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.