Epidemie de rujeolă în România. Numărul cazurilor crește îngrijorător. Sute de pacienți infectați sunt spitalizați
Ministerul Sănătății a declarat că în România a fost anunțată epidemie de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri și cel de spitalizări a crescut considerabil în ultima perioadă. Medicii români sunt în alertă, deoarece locurile din secțiile de pediatrie și boli infecțioase sunt din ce în ce mai puține.
Epidemie de rujeolă la nivel național
Epidemia de rujeolă i-a pus în alertă pe medicii români. În spitalele de Boli infecțioase sunt aduși între 10 si 20 de pacienți cu rujeolă în camerele de gardă. Alți zeci de pacienți infectați cu rujeolă se află internați.
Numărul cazurilor crește ca pe drojdii, spun specialiștii din domeniul medical. Aceeași situație se întâlnește atât la Institutul Matei Balş, cât și la Spitalul Victor Babeș din Capitală și în spitalele de pediatrie. La Institutul Matei Balș sunt peste 50 de pacienți internați, jumătate dintre aceștia fiind adulți.
La spitalul Victor Babeș, jumătate din pacienții din secția de pediatrie sunt infectați cu rujeola. Zilnic sunt internați 7 - 8 pacienți, de toate vârstele, toți nevaccinați. La Marie Curie, în fiecare săptămână există câteva cazuri, toate fiind suspiciuni.
Citește și:
> Bebeluș de 7 luni, prima victimă a epidemiei de rujeolă din acest an, în România
> Epidemie de rujeolă în România! Ce măsuri se vor impune pentru limitarea răspândirii infecției
Medicii susțin că numărul cazurilor sunt în creștere deoarece părinții nu și-au mai vaccinat copiii în ultimii ani. Chiar dacă vaccinul ROR se face la un an și la 5 ani, multi părinți nu vor să își vaccineze copiii.
La nivel național, acoperirea vaccinală cu prima doză este de 78%, iar cu doza a doua, de 62%. Potrivit INSP, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate începând de la 01.01.2023 până la data de 30.11.2023, este de 1.855. În prezent, la nivel național se înregistrează în jur de 2.000 de cazuri în 29 de județe.
Rujeola sau cunoscută și sub numele de pojar este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala.
De rujeolă se poate îmbolnăvi oricine, însă un risc crescut îl au:
- Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei
- Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa
- Persoanele cu o deficienta de vitamina A
Simptomele rujeolei:
Citește și:
> Epidemie rujeolă în România: 760 cazuri și un deces săptămânal
> România, în pragul unei noi epidemii, după cea de rujeolă. 120.000 de cazuri și 18 decese
> Epidemia de rujeolă în România: 16 morți, peste 15.000 bolnavi
- Febra inalta
- Tuse
- Rinoree
- Ochi rosii cu secretii abundente (conjunctivita)
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.