De ce spun ardelenii „no” înaintea fiecărei propoziții. De unde provine celebra interjecție și ce înseamnă de fapt
Cine a trecut măcar o dată prin Ardeal a constatat că oamenii din această zonă vorbesc rar, domol, și încep fiecare săptămână cu interjecția „no”, care se pronunță, de fapt, „noa”. Dar care este rolul acestui cuvânt și de unde provine?
Interjecția „No”, semn că ardelenii au nevoie de „hodină”
Interjecția „no” își are originea în limba maghiară și se spune că cei care o folosesc o fac pentru a marca o pauză în vorbire, dar și pentru a avea suficient timp pentru a-și pregăti următoarele cuvinte.
„Interjecţia marchează o pauză, de care avem nevoie, în vorbire, la momentul respectiv. Este legată, poate, şi de psihologia noastră, mai aşezată, de oameni calmi, care gândesc mai pe-ndelete, nu neapărat mai încet sau mai prost”, a explicat pentru adevarul.ro scriitorul Ion Piţoiu Dragomir, cel care locuiește în Zalău.
Conform specialiștilor, în limba ungurească, vestitul „no” înseamnă „ia”. Pe lângă acest „no”, la ardeleni se mai întâlnesc și alte interjecții specifice locului, cum ar fi „ioi” și „tulai”, împrumutate, de asemenea, de la vecinii maghiari. În ungurescă, „tulai” vine de la „tolvaj”, acesta însemnând „tâlhar”, și se folosește în semn de mirare.
Citește și:
> Iulia Albu, detalii neștiute despre America Express. De ce avea mereu fața umflată
> Oana Radu, despre împăcarea dintre ea și Cătălin Dobrescu
> Joblandia – o nouă oportunitate pentru elevi în timpul programului Școala Altfel
Dar există și voci care spun că graiul molcom al ardelenilor este numai un stereotip. „Asta cu lentoarea ardelenească este o stereotipie, nu se poate demonstra ştiinţific că ardelenii sunt mai lenţi decât ceilalţi din mai multe motive. De exemplu, au aceeaşi viteză de reacţie, sunt experimente unde li se arată oamenilor imagini şi ei trebuie să spună ce le trece prin minte când văd imaginea respectivă.
Un experiment a demonstrat că moldovenii sunt mai înceţi decât noi la anumite lucruri, întrucât ar reacționa cu trei secunde mai târziu. De aceea, trebuie să facem o delimitare”, a explicat pentru sursa citată Lectorul Universitar dr. Radu Drăgulescu.
Mai este o variantă conform căreia ardelenii sunt mult mai înceți deoarece consumă alimente grase, iar metabolismul lor este mai greoi. Totuși, explicația nu are o acoperire științifică.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.