Cutremur Turcia: Pompierii români s-au chinuit 20 de ore să scoată un copil de sub dărâmături. Intervenția lor, îngreunată de un alt seism
Pompierii români au reușit să salveze un copil de 16 ani, aflat sub dărâmăturile unei clădiri, prăbușite în urma cutremurelor devastatoare din Turcia, după un chin de 20 de ore. Intervenția echipei din România a fost îngreunată de un alt seism, de 4.2 pe scara Richter.
Pompierii români s-au chinuit 20 de ore să scoată un copil de sub dărâmături, în Turcia. Intervenția lor, îngreunată de un alt cutremur
Pompierii români au reușit să salveze un băiat de 16 ani, prins sub ruinele unei clădiri. Adolescentul a fost salvat după 20 de ore de luptă și muncă a pompierilor. În timpul intervenției, a avut loc un alt cutremur, de 4.2 grade pe scara Richter, ceea ce a dus la modificări ale elementelor prăbușite, îngreunând misiunea de salvare a băiatului.
În final, echipa din România a reușit să îl salveze pe tânăr, acesta fiind conștient și cooperant. Pompierii români au mai desfășurat două misiuni de căutare în două locuri diferite, însă, din păcate, nu au fost identificate persoane în viață.
„În dimineața zilei de ieri, în zona de intervenție indicată de autoritățile turce, salvatorii români au identificat o persoană conștientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenție, în site-ul de acțiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbușite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susține partea superioară a construcției, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă.
Cu eforturi susținute și peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reușit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conștient și cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale. Până la acest moment, echipa mixtă din România a reușit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia.
Pe parcursul nopții, la indicația autorităților turce, echipa din România a mai desfășurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite. Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viață. În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbușită total, pentru executarea unei operațiuni de căutare. În acest site sunt deja echipe de intervenție locale și o macara de mare tonaj, dar autoritățile turce au solicitat sprijin”, au transmis autoritățile.
Două echipe de salvare din România, în sprijinul Turciei
În Turcia sunt prezente două echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor internaționale venite în sprijin.
Citește și:
> Pompierii români, întâmpinați cu aplauze de greci
Turcia și Siria, ajutor neașteptat
Turcia și Siria au primit ajutoare de unde se așteptau mai puțin. De pildă, guvernul taliban din Afganistan va trimite un ajutor în valoare de 165.000 de dolari pentru cele două teritorii afectate de cutremur, a anunțat Ministerul de Externe de la Kabul.
Afganistanul trece printr-o criză severă economică și umanitară și este el însuși destinatarul unuia dintre cele mai mari programe umanitare ale Națiunilor Unite.
Și Emiratele Arabe Unite au promis un sprijin de 100 de milioane de dolari victimelor seismelor care au omorât mii de oameni. Arabia Saudită, care a rupt legăturile cu regimul de la Damasc în anul 2012, a anunțat înființarea unui pod aerian pentru a ajuta populația din cele două țări devastate de catastrofă naturală.
Cutremurul puternic de luni, 6 februarie, ar putea afecta 23 de milioane de oameni, a transmis, marți, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând că „principalele nevoi nesatisfăcute ar putea fi în Siria pe termen imediat și mediu”.
Citește și:
> Cum se desfășoară Valahia 2023, cel mai mare exercițiu nuclear din România
Livrarea internațională în această țară devastată de război din 2011 și aflată sub sancțiuni internaționale reprezintă o corvoadă din punct de vedere logistic și diplomatic pentru țările occidentale și ONG-uri.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.