Cresc ratele și pentru românii cu credite în euro, după decizia BCE. Cu cât se vor majora

17 mar. 2023, 09:45
Foto: VILTVART/Shutterstock.com
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Cresc ratele în euro. Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat din nou dobânda cheie, pentru a ține inflația sub control. BCE a hotărât, joi, să mărească dobânda de referință cu 50 de puncte de bază, după cum a promis în februarie. Prin această mișcare, instituția a arătat din nou că ignoră haosul de pe piețele financiare și cererile investitorilor privind renunțarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii. 

BCE a decis! Cresc ratele în euro

BCE a mărit dobânda de referință cu 50 de puncte de bază, ceea ce se va reflecta prima dată în evoluția indicelui EURIBOR care influențează creditele luate în euro. 

Cei care au astfel de împrumuturi au văzut astfel de creșteri în ultimele luni. Să luăm exemplu un împrumut de 75.000 de euro, luat pe 30 de ani, în 2022, într-o perioadă în care rata era de 335 de euro. În această perioadă, rata a ajuns la 470 de euro, iar după decizia BCE aceasta va ajunge la 497 de euro. 

Însă vom avea parte de creșteri în continuare, ne avertizează analiștii, căci BCE va continua să majoreze dobânda de referință în încercarea de a opri inflația. Scopul este să ajunge, peste doi ani, la nivelul de 2%, de la nivelul actual al zonei euro de 8,5%. 

Evoluția dobânzilor depinde de ce se întâmplă pe front sau de criza energetică

Evoluția dobânzilor depinde de ce se întâmplă pe front sau de criza energetică, sunt de acord specialiștii. Dacă niciunul dintre riscurile luate în calcul, în prezent, de către BNR, printre care războiul din Ucraina sau evoluția prețurilor la energie nu se vor adeveri, iar inflația va scădea într-un ritm accelerat pe parcursul anului curent, Banca Națională ar putea chiar să scadă dobânda de referință mai jos decât nivelul actual de 7%. Astfel, și celelalte dobânzi din piață vor înregistra scăderi.

  • În 2022, românii au luat credite ipotecare noi în lei şi euro de 24,5 miliarde de lei, un record al ultimilor 15 ani.

Isărescu cere Guvernului să intervină

„S-ar putea. Dar nu înainte ca nivelul inflaţiei să ajungă la nivelul ratei de politică monetară. Avem multe componente pe care nu le stăpânim. Trebuie să ne vedem şi lungul nasului, sunt adeptul unui fine tunning (n.r.: reglaj fin); a unei echilibrări treptate a politicii monetare. Colaborăm cu Guvernul, bineînţeles. Am vrea să facă şi ei mai mult. (...)
„E şi aici ca la o mâncare. Să nu pui nici prea multă sare, nici prea mult piper. Ca să fie ceva comestibil. În cazul Băncii Naţionale combinaţiile au fost relativ combinate, echilibrate”, a declarat Mugur Isărescu. 

Clienții băncilor ar putea simți un echilibru spre finalul anului

Clienții băncilor ar putea simți un oarecare echilibru spre finalul anului, atunci când dobânzile variabile ar putea să mai scadă. Între timp, finanțările cu dobânda fixă rămân la costuri înalte.

Mai exact, cine vrea să ia acum un împrumut de 350 de mii de lei, pe 30 de ani, cu rată fixă în primii ani, va plări, în medie, 2.743 de lei, la o dobândă de 8,71% pe an, aproape de nivelul actual al dobânzilor variabile din piață. 

Până când IRCC, indicele nou care influenţează dobânzile pentru creditele în lei, va atinge vârful din acest an de 5,98%, băncile jonglează, la polul opus, cu dobânzile fixe pe care le-au crescut de la începutul acestui an.  



Citeste si