CPI emite mandate de arestare pentru Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov acuzați de crime de război

25 iun. 2024, 14:49
https://pixabay.com/photos/handcuffs-shackles-guilty-sentence-3655288/
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
CPI a emis mandate de arestare pentru Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, acuzați de crime de război în Ucraina.

Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat marți că a emis mandate de arestare pentru fostul ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, și pentru generalul Valeri Gherasimov. Aceștia sunt acuzați de presupuse crime de război în timpul conflictului din Ucraina. Conform comunicatului CPI, există "motive rezonabile să se creadă" că cei doi oficiali sunt responsabili pentru atacurile cu rachete asupra infrastructurii electrice ucrainene între 10 octombrie 2022 și 9 martie 2023. Atacurile sunt considerate a fi îndreptate împotriva civililor și bunurilor civile, ceea ce constituie crime de război și crime împotriva umanității.

Aceste mandate vin în urma unui mandat de arestare emis anterior pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarei pentru drepturile copilului, Maria Alekseievna Lvova-Belova, pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei spre Rusia.

Rusia și Ucraina nu sunt membre ale CPI, iar arestarea și judecarea celor acuzați depind de cooperarea internațională, CPI neavând o forță de poliție proprie. Teoretic, Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov pot fi reținuți dacă călătoresc în una dintre cele 123 de țări semnatare ale Statutului de la Roma.



Citeste si