Cooperare româno-italiană în domeniul justiției: Repatrierea deținuților și sprijin pentru comunitatea românească
În contextul unei întâlniri bilaterale de nivel înalt, premierul Italiei, Giorgia Meloni, și omologul său român, Marcel Ciolacu, au discutat despre provocările comune în domeniul justiției, punând accent pe necesitatea repatrierii deținuților condamnați definitiv. Acest subiect sensibil vine în urma observației că Italia a devenit un refugiu pentru numeroși fugari români condamnați, o problemă care a generat costuri semnificative pentru statul român.
Discuțiile dintre cei doi lideri au dus la semnarea a șapte memorandumuri de înțelegere, dintre care unul se referă la cooperarea în domeniul justiției. Acest parteneriat va facilita întoarcerea în România a celor care au încălcat legea și au găsit refugiu pe teritoriul italian, printre care se numără și nume notorii precum Mario Iorgulescu și Alina Bica.
Citește și:
> Darius Vâlcov ar putea fi extrădat în România
> Klaus Iohannis a promulgat legea privind participarea României la Sistemul de Informaţii Schengen
Pe lângă aspectele legate de justiție, s-a discutat despre situația pensionarilor români din Italia, cu mențiunea unei îmbunătățiri în procesul de soluționare a dosarelor de pensie, durata de așteptare scăzând de la 2-3 ani la 3-4 luni. Acest progres este rezultatul suplimentării personalului italian care gestionează aceste cazuri.
Premierul Ciolacu a exprimat recunoștință pentru colaborarea în acest sens și a subliniat importanța finalizării negocierilor pentru Acordul dintre Episcopia Ortodoxă Română și guvernul italian, care ar oferi un statut clar clerului ortodox român din Italia.
În semn de apreciere pentru relațiile culturale strânse dintre România și Italia, Ciolacu a anunțat contribuția Guvernului României la reparațiile Columnei lui Traian, un simbol comun al celor două națiuni.
Citește și:
> Președintele Klaus Iohannis merge astăzi în Ungaria. Ce speră să obțină de la Budapesta
> Care este starea de sănătate a marinarului român de pe nava capturată de rebelii houthi
> Un român se află pe nava capturată în Marea Roșie de teroriștii Houthi
Această întâlnire subliniază nu doar parteneriatul strategic dintre România și Italia, ci și determinarea celor două state de a colabora pentru rezolvarea problemelor legate de justiție și de a sprijini comunitățile lor în străinătate.