Câte calorii are vinul? Când e bine să îl bem?
Poate veți fi surprinși, dar și băuturile pot reprezenta o sursă consistentă de calorii, iar fruntașe sunt chiar băuturile carbogazoase și cele alcoolice. Cum bine bănuiți, băuturile alcoolice se obțin în special din fructe, drojdie și zahăr, așadar nu vor fi lipsite de calorii. În acest articol vă invităm să descoperiți câte calorii au diferitele tipuri de vin, precum și recomandările sănătoase de consum.
Câte calorii are vinul? Pute bea vin la dietă?
În ordine de la cel mai puțin la cel mai mult, vinurile conțin zahăr astfel: cel mai puțin conține vinul sec, apoi demisec conține de 3 ori mai mult zahăr, cel demidulce cam de 5 ori mai mult zahăr decât cel sec, iar cel dulce aproximativ de 6 ori mai mult zahăr.
Este de la sine înțeles că cele mai puține calorii le conține vinul sec, iar cele mai multe cel dulce.
Un pahar de 150 ml de vin roșu conține cam 150 de calorii, iar aceeași cantitate de vin alb conține 100 calorii.
Șampania este însă de aproape două ori mai calorică decât vinul.
Care este conținutul nutritional al vinului?
Vinul este o băutură alcoolică obținută prin fermentarea strugurilor și este apreciată în întreaga lume pentru aromele și gusturile sale variate. Pe lângă valoarea sa culturală și socială, vinul poate aduce și unele beneficii nutriționale în cazul consumului moderat și responsabil. Iată principalele componente nutriționale găsite în vin:
Citește și:
> Câte calorii are porumbul fiert? Îl putem consuma atunci când suntem la dietă?
> Câte calorii are mămăliga? Este sănătos să o consumăm?
> Câte calorii are o shaorma? Bombă calorică sau preparat sănătos?
Calorii: provenite din alcool și zahăr. Cantitatea de calorii poate varia în funcție de tipul de vin, dar în general, un pahar de vin (aproximativ 150 ml) conține în jur de 120-150 de calorii.
Alcool: Alcoolul este principalul compus responsabil de efectele sale psihotrope și de multe ori este unul dintre aspectele cele mai discutate în legătură cu consumul de vin. Alcoolul din vin este produs în timpul procesului de fermentare a zaharurilor din struguri. Trebuie subliniat că consumul excesiv de alcool poate avea efecte negative asupra sănătății.
Carbohidrați: Vinul conține, de asemenea, carbohidrați în formă de zahăruri provenite din struguri. Nivelul de carbohidrați poate varia în funcție de tipul de vin, iar vinurile dulci pot conține cantități mai mari de zahăr.
Antioxidanți: resveratrolul, polifenolii și flavonoidele. Aceste substanțe pot avea potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și reducerea inflamației. Cu toate acestea, cantitatea exactă și absorbția acestor antioxidanți în organismul uman este subiect de dezbatere în comunitatea științifică.
Citește și:
> Câte calorii are humusul și cât este de sănătos să îl consumăm?
> Câte calorii are o pizza? Informații nutriționale despre fiecare fel de pizza
Minerale: Vinul conține cantități mici de minerale, cum ar fi potasiul, magneziul și calciul. Conținutul mineral poate varia în funcție de tipul de vin și de regiunea de proveniență.
Citește continuarea pe Kudika.ro.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.