Câte calorii are mazărea. De ce este recomandat să o introducem în meniul nostru

31 oct. 2023, 11:12
Foto: Esin Deniz/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Mazărea este delicioasă și plină de vitamine, fiind totodată ușor de consumat în tot felul de preparate, de la ciorbe, până la diverse mancărurui și salate. Vă invităm să aflați câte calorii are mazărea, dacă este prietenoasă cu silueta și ce beneficii sănătoase aduce organismului nostru.

Câte calorii are mazărea?

Mazărea se numără printre alimentele cu puține calorii, așadar o puteți consuma cu încredere chiar și când țineți dietă de slăbire.

100 g de mazăre fiartă are doar 60-65 de calorii!

Desigur, pe măsură ce adăugați și alte ingrediente în preparate, caloriile pot crește. Nu uitați că adăugarea de grăsimi sau uleiuri face ca mâncărurile sau salatele să devină mult mai calorice.

De unde este originară mazărea?

Mazărea (Pisum sativum) este una dintre cele mai vechi plante cultivate de oameni și are o istorie lungă în alimentația umană. Originară din Asia de Vest sau Asia Centrală, mazărea a fost cultivată și utilizată în alimentație încă din antichitate.

Mazărea a fost cultivată pentru prima dată în regiunea actuală a Iranului, Afganistanului și Pakistanului, iar mai târziu a fost introdusă în regiunea Mediterană și în Europa. De-a lungul timpului, mazărea a fost răspândită în diverse părți ale lumii prin comerț și migrație, devenind un aliment de bază în multe culturi.

Astăzi, mazărea este cultivată pe scară largă în diverse țări din întreaga lume și este utilizată în diferite bucătării și rețete, fiind apreciată pentru conținutul său bogat în proteine, fibre, vitamine și minerale.

Mazărea: Beneficii sănătoase

Mazărea se numără printre alimentele pline de nutrienți și fibre alimentare sănătoase. Iată câteva motive care să te convingă să adaugi mazărea în meniul tău obișnuit:

1. Bogată în nutrienți: Mazărea este o sursă bună de proteine, fibre, vitamine (cum ar fi vitamina K, vitamina C, vitamina A și vitaminele din complexul B) și minerale (cum ar fi fierul, magneziul și potasiul).

2. Sursă excelentă de proteine vegetale: Mazărea este o sursă importantă de proteine vegetale. Consumul de proteine este esențial pentru construirea și repararea țesuturilor corpului și pentru menținerea sănătății musculare și a oaselor. mazărea rămâne importantă și în dieta celor vegetarieni.

3. Susține sănătatea digestivă: Fiind bogată în fibre, mazărea ajută la menținerea sănătății tractului digestiv, previne constipația și sprijină un sistem digestiv sănătos. fibrele alimentare sunt esențiale pentru menținerea mișcărilor sănătoase ale musculaturii intestinale.

4. Reglează nivelul de zahăr din sânge (glicemia): Fibrele din mazăre pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru prevenirea acestei afecțiuni. Fibrele alimentare încetinesc absorbția carbohidraților (glucidelor) din alimente la nivel intestinal, ajutând astfel la prevenirea spike-urilor glicemice.

5. Contribuie la sănătatea inimii: Mazărea este scăzută în grăsimi saturate și conține fitosteroli, substanțe care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”), contribuind astfel la menținerea sănătății inimii.

Citește continuarea pe Kudika.ro.



Citeste si