Alertă hidrologică: Cod portocaliu și Cod galben de viituri în nord-vestul țării

03 dec. 2023, 13:52
Volodymyr Baleha/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Specialiștii de la ”Apele Române” au emis avertizări Cod portocaliu și Cod galben de viituri în nord-vestul țării, valabile până luni.

Cod portocaliu și Cod galben de viituri în nord-vestul țării

Specialiștii susțin că fenomenele vizate fac referire la creşterile de debite şi niveluri, fiind rezultatul propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri de apărare.

”Conform situației hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor actualizează codurile hidrologice, care vor fi active în partea de Nord - Vest a țării. Astfel, începând de astăzi (duminică - n.r.) la ora 12:00, este în vigoare Codul portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice: râul Tur – pe sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit - judeţul Satu Mare) și râul Crasna – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit - judeţul Satu Mare). Acesta este valabil până mâine (luni - n.r.), la miezul nopții”, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, Codul galben este este în vigoare începând de duminică, ora 12:00, până marți, ora 09:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), râul Crasna – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (judeţul Satu Mare) și Barcău – curs inferior (judeţul Bihor).

”Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare. Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În acest context recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”, se menționează în finalul comunicatului Institutulului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).


Citeste si