3 luni de la exploziile din Crevedia. Oamenii așteaptă și acum ca statul să le refacă locuințele
Au trecut trei luni de la exploziile din Crevedia, iar oamenii ale căror case au ars încă așteaptă ca statul să le refacă locuințele. Autoritățile le-au promis că până la finalul lunii noiembrie le vor repara sau reconstrui imobilele, însă asta nu s-a întâmplat până acum. Unii, sătui de containerele dificil de încălzit, cu costuri greu de suportat, s-au mutat printre ruinele propriilor gospodării.
La 3 luni de la explozia din Crevedia, oamenii încă aşteaptă ca statul să le refacă locuinţele
Timpul pare că s-a oprit în loc la Crevedia după explozii. Familia Iliescu avea o casă frumoasă în localitate, o vilă cu opt dormitoare în care trăiau zece oameni. Acum, totul s-a făcut scrum, iar acasă, pentru ei, înseamnă cinci containere primite de la autorități, în care se descurcă greu odată cu venirea iernii.
„Este groaznic, ne strângem cu totii într-un singur container ca sa putem face putin mai multă căldură”, a declarat Doina Iliescu, păgubită, pentru Observator.
Și pentru că locuințele modulare se încălzesc greu și nu mențin temperatura, fiind din tablă, aparatele trebuie ținute în permanență în funcțiune. „Noi preconizăm undeva la 3000 - 4000 de ron pe lună, ceea ce e imens", a declarat Doina Iliescu, păgubită.
Citește și:
> Încă un rănit în explozia de la Crevedia a murit. Care este bilanțul în acest moment
> Gabriela Cristea, probleme grave de sănătate: „M-am și îngrășat în perioada asta, dar...”
> Secția de primiri urgențe a spitalului Bagdasar Arseni a fost inundată în urma ploilor
Radu Rizea a primit și el un container. Bărbatul și-a pierdut soția după noaptea exploziei. „Am încercat să dorm şi nu reuşesc. Mi-am refăcut o cameră, cât am putut, ca sa pot să dorm in ea. Acolo cât de cât e mai adăpost, mai cald”, a declarat Radu Rizea, păgubit.
Primarul nu a ajutat la cazarea provizorie a localnicilor și în continuare principala sa acțiune este fuga de camerele de luat vederi sau de oricine îi pune vreo întrebare legată de exploziile din Crevedia.
Între timp, statul a venit cu primele reacții. Până în primăvara lui 2024, toți operatorii de stații GPL vor fi obligați să instaleze camere de supraveghere care să funcționeze permanent.
În urma exploziilor din Crevedia au murit 6 oameni. Alți 54 au fost răniți, 26 dintre ei fiind salvatori. Cinci dosare penale se află acum pe masa anchetatorilor, iar patronii firmei care deține stația GPL este în arest la domiciliu.
Citește și:
> Podul Kerci din Crimeea, lovit de drone: primele imagini și reacția Ucrainei
> Bombardamentele continuă în Ucraina. Explozii masive în Odesa, Herson și Zaporojie
> Iohannis și Ciolacu, după ce rușii au bombardat Ucraina la granița cu România
Stația din Crevedia nu avea autorizație de funcționare și „din câte se știa, firma nu avea activitate”. Întreprinderea Flagas SRL aparține fiului primarului PSD din Caracal, Ionuț Daniel Doldurea.
Cifra de afaceri a firmei pe 2022 a fost de peste 100 de milioane de euro, iar profitul peste 6 milioane de euro. Autorizația de securitate la incendiu pentru punctul de lucru din Crevedia îi fusese retrasă în anul 2020, dar stația a continuat să funcționeze.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.