Social

O nouă taxă pentru turiștii care se vor odihni la Mamaia: „O vor plăti cu drag”

schedule 14 mar. 2023, 17:24

O nouă taxă pentru turiștii care se vor odihni la Mamaia: „O vor plăti cu drag”
Sebastian_Photography / Shutterstock

Turiștii care vor alege să își petreacă vacanțele de vară pe plajele din Constanța sau Mamaia, vor fi nevoiți să achite o nouă taxă. Aceasta ar urma să fie achitată de unitățile de cazare.



Taxă turistică pentru cei care se vor odihni la Mamaia sau Constanța

Începând din acest sezon de vară, turiștii vor fi nevoiți să achite o taxă de oraș sau o taxă turistică în cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. Această nouă regulă se aplică în cazul turiștilor care aleg să își petreacă vacanța de vară pe plajele din Mamaia sau Constanța.

Această taxă a fost introdusă la finalul anului 2022 de către Consiliul Local, la cererea patronatelor. Autoritățile locale spun că această taxă nu este încasată momentan de la turiști, dar de la unitățile de cazare.

„În momentul de față taxa este în vigoare, doar că nu este încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța-Mamaia. Ei au propus, în octombrie-noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, a spus George Măndilă, consilierul personal al primarului Vergil Chițac.

Prin urmare, Primăria Constanța este axată pe proiectul care urmează să intre în procedură de transparență publică. Autoritățile locale speră ca la mijlocul lunii mai această taxă turistică să fie încasată de la vizitatori. 

Măndilă spune că această taxă nu ar trebui să îi sperie pe turiști, deoarece este o valoare mică. Ba mai mult unitățile de cazare sunt de părere că această taxă turistică îi va responsabiliza mai mult pe turiști.

„Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei.

Taxa va fi încasată la recepția fiecărei unități de cazare de pe litoralul românesc. Patronii spun că nu văd de ce turiștii ar fi nemulțumiți de această taxă, fiind siguri că vizitatorii o vor plăti cu drag.

„Cei 1% vor fi încasați la recepție. I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag ”, a adăugat Măndilă.

Alte primării de pe litoralul românesc la fel percep taxe de turist. De exemplu, în Mangalia fiecare turist plătește 5 lei/zi taxă către primărie, iar în Eforie fiecare turist achită taxa de 3 lei/zi.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---