Social

Damen se retrage din administrarea Șantierului Mangalia. „Nu a existat niciun tip de ajutor din partea partenerului român”

schedule 04 aug. 2023, 11:32

Damen se retrage din administrarea Șantierului Mangalia. „Nu a existat niciun tip de ajutor din partea partenerului român”
Make more Aerials / Shutterstock

Compania Damen a anunţat că a fost anulat cadrul legal de funcţionare a asocierii dintre companie şi statul român cu privire la Şantierul Mangalia.

Damen nu mai administrează Șantierul Mangalia

Firma Damen a acuzat statul de blocaje în procesul decizional care durează deja de trei ani. Aceasta susține că decizia vine după ce, în această perioadă, „nu a existat niciun tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea partenerului român”. Vineri, potriviti unui comunicat de presă, Damen a transmis că în anul 2018 a decis să investească în Mangalia şi a acceptat să transfere părţii române 2% din acţiunile companiei care operează şantierul Mangalia.

„În 2018, Damen a decis să investească în Mangalia şi a acceptat să transfere părţii române 2% din acţiunile companiei care operează Şantierul Mangalia (permiţând statului român să devină acţionar majoritar în această companie, cu 51%), în schimbul primirii şi păstrării controlului operaţional şi managerial al şantierului naval. Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanţare, know-how, resurse specializate, precum şi clienţi şi contracte în vederea transformării şantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piaţa europeană. Acest lucru a fost posibil ca urmare a aprobării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 73/2018, care a modificat OUG 109/2011, pentru guvernanţa corporativă a companiilor de stat”, se arată în comunicat.

De asemenea, firma a mai comunicat că prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea dintre statul român şi Damen cu privire la Şantierul Mangalia.

„În momentul de faţă, prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea dintre statul român şi Damen în ceea ce priveşte Şantierul Mangalia. Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia.
În plus, acest fapt vine după mai bine de 3 ani de alte blocaje în procesul decizional, niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea partenerului român”, a transmis sursa citată.

Damen se confruntă cu încălcarea relaţiei de încredere din partea statului român

Damen a subliniat că în ultimele patru luni, a încercat să evite orice impact negativ asupra şantierului naval, a forţei de muncă şi a clienţilor.

„De exemplu, am informat pe larg autorităţile române şi entităţile relevante cu privire la impactul noii legi asupra acestui parteneriat, chiar înainte de adoptare şi am solicitat acţiuni imediate pentru a-l preveni. Damen a insistat pentru un dialog autentic şi pentru o soluţie rapidă, care să fie implementată înainte de intrarea în vigoare a legii, pentru a minimiza orice întrerupere a activităţii şantierului naval şi pentru a rezolva situaţia actuală dificilă. Acest lucru nu s-a întâmplat”, a explicat Damen.

Firma Damen a transmis că se confruntă cu o încălcare a contractului, dar pe lângă toate acestea și cu încălcarea relaţiei de încredere din partea statului român.

„În urma unei colaborări deja dificile şi aflându-se acum în faţa acestor schimbări unilaterale, Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci şi cu încălcarea relaţiei de încredere din partea statului român.
În acest sens, după o notificare anterioară de încălcare a contractului prin care Damen şi-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluţie de către partea română, Damen nu a avut altă opţiune decât să emită notificarea de reziliere a Acordului de Asociere încheiat în 2018 cu partenerul român.
Făcând acest pas, prevăzut în cadrul contractual al asocierii, Damen, în calitate de investitor străin, îşi protejează drepturile, investiţiile, clienţii şi proiectele de la şantierul din Mangalia”, mai precizează comunicatul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---