Horoscop

Cum a apărut Zodiacul și cum diferă față de Horoscop

schedule 21 sept. 2023, 15:31

Cum a apărut Zodiacul și cum diferă față de Horoscop
Thanumporn Thongkongkaew/Shutterstock

Primele documentări despre zodiac apar încă din mileniul 1 înainte de Hristos, din perioada babilonienilor. Ei au creat zodiacul și cele 12 semne. Zodiacul se baza pe stele, iar încă din acea perioadă datează denumiri ca "gemini" (gemeni) ori AL.LUL. Racii (Rac).

Cum a apărut Zodiacul și cum diferă față de horoscop

Oamenii au fost pasionați încă din cele mai vechi timpuri de zodiac. Acest domeniu a avansat de la secol la secol, iar în secolul al V-lea înainte de Hristos s-a realizat împărțirea în cele 12 semne egale. Fiecare semn avea atribuite câte 30 de zile și includea 30 de grade de longitudine cerească. Ordinea zodiacului era însă diferită față de cea pe care o știm în zilele noastre și a fost modificată de mai multe ori.

Marile popoare din acea perioadă au alocat un interes major pentru zodiac. În Grecia Antică, cel mai cunoscut astronom din secolul al IV-lea înainte de Hristos era Euxodus din Cnidus. Cercetările sale vizau analiza cataloagelor stelelor babiloniene. Ptolemeu a continuat munca lui Euxodus din Cnidus și a avut câteva descoperiri majore. Un alt zodiac de referință din acea perioadă este cel hindus, care își trage originile în cel grecesc și folosea sistemul de coordonate sideral, bazat pe stelele fixe.

Diferența dintre horoscop și zodiac

O greșeală comună pe care mulți oameni o fac este să confunde zodiacul cu horoscopul. Este întâlnită în special printre oamenii care nu sunt foarte interesați de subiect. Zodiacul reprezintă constelațiile care vin în calea Soarelui peste sfera cerească în cursul unui an. Ținând cont de data la care s-a născut, fiecare om primește un semn zodiacal. Iar particularitățile zodiilor rămân aceleași întotdeauna.

În schimb, horoscopul este doar interpretarea unei astrograme, fiind valabil doar pentru o perioadă determinată de timp. Se poate face horoscop pentru o zi, o săptămână, o lună ori un an. Astrograma este considerată amprenta cerului din clipa respectivă.

Cel mai cunoscut zodiac este cel european, folosit și în țara noastră. Are următoarele 12 zodii: Berbec (21 martie - 20 aprilie), Taur (21 aprilie - 21 mai), Gemeni (22 mai - 21 iunie), Rac (22 iunie - 22 iulie), Leu (23 iulie - 22 august), Fecioară (23 august - 21 septembrie), Balanță (22 septembrie - 22 octombrie), Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie), Săgetător (22 noiembrie - 20 decembrie), Capricorn (21 decembrie - 19 ianuarie), Vărsător (20 ianuarie - 18 februarie) și Pești (19 februarie - 20 martie).

Cunoscut este și zodiacul chinezesc, care reunește următoarele zodii: Câine, Mistreț, Șobolan, Bivol, Tigru, Iepure, Dragon, Șarpe, Cal, Capră, Maimuță și Cocoș.

Zodiacul e prezent și în alte domenii

Zodiacul este un subiect care a atras dintotdeauna, motiv pentru care a intrat și în folclorul popular, fiind folosit și în alte domenii. Zodiac este și o trupă cunoscută din Germania, care a apărut în 2010, la Munster, fiind prezentă la numeroase festivaluri majore din Europa, potrivit Garbo.

Sunt și câteva jocuri inspirate de zodiac, cele mai cunoscute fiind Zodiac Legion (2022) și Virgo vs The Zodiac (2019). Constant apar titluri noi, iar industria de jocuri de noroc îi acordă un interes important. Au apărut jocuri de pacanele online care au ca tematică zodiacul. Un exemplu concret este slotul Zodiac Wheel, pe care compania EGT l-a lansat în 2015. Grafica este apreciată de utilizatori, iar printre simboluri se află un Telescop, o Hartă, o Carte Magică și un Astrolog experimentat.

Zodiac este și titlul unui thriller captivant, cu o distribuție excelentă, din care fac parte Robert Downey Jr, Jake Gyllenhall și Mark Ruffalo. A apărut în 2007 și s-a bucurat de recenzii foarte bune.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---