Zonele din România lovite de caniculă unde s-au resimțit peste 50 de grade Celsius. Urmează noi zile de foc în țară
Joi a fost cod portocaliu de caniculă în toată zona de sud a României. Temperaturile resimțite au trecut de 50 de grade Celsius, chiar și în București. Aerul fierbinte și greu i-a dus pe mulți direct la medic cu tensiune mare și palpitații. Nici în miezul nopții temperaturile nu au coborât sub 30 de grade. Iar zilele de foc nu au atins apogeul acum.
ANM: Zonele din România lovite de caniculă
La Constanța, la ora 15:00, termometrele arătau 29 de grade Celsius în termometre. În Timișoara, la aceeași oraă, se înregistrau 35 de grade Celsius, la Craiova 37, iar la bucurești 43 de grade Celsius.
Joi, o parte din țară a fost ca pusă pe foc, iar aerul fierbinte a fost greu de respirat. În Capitală, fântânile de la Unirii au fost refugiu pentru trecători.
În marile orașe, căldura a fost amplificată de betoane, căci la nivelul asfaltului pot fi și 60 de grade Celsius. La fel de cald poate fi și la etajele superioare ale blocurilor.
Zăpadă pe Transfăgărășan
La 230 de kilometri distanță, în munții Făgăraș, e încă zăpadă și sunt doar 15 grade Celsius. Prin urmare, în zona Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, este nevoie de geacă chiar și acum. Răcoare a fost și pe lângă Cascada Capra, dadorită zăpezilor târzii.
Citește și:
> Urmează un nou șoc termic. Meteorologi: patru săptămâni cu temperaturi de foc
> Ciclonul care a făcut ravagii în Europa a lovit şi România
> Ciclonul mediteranean aduce vremea rea în România, în weekend
Cât mai ține canicula
Canicula va persista și în weekendul 15-16 iulie, dar și toată săptămâna viitoare în sudul și în vestul țării. Nu va fi sfârșitul valorilor de căldură. Continuă vara și vom avea perioade cu temperaturi mari, poate chiar mai mari decât în acest val de căldură și să nu uităm nici de instabilitățile care vor puncta aceste perioade foarte calde, instabilități care vor fi și ele foarte severe, adică vom avea furtunile acelea de vară, dar cu intensificări puternice de vânt, cu cantități mari de precipitații”, a explicat climatologul Roxana Bojariu la Digi24.
Ea a mai spus că „iulie ar putea să fie cea mai caldă iunie iulie și nu doar din acest an, ci din toate lunile iulie, nu numai pentru că este o lună de vară, ci se adaugă și efectul fenomenului El Nino, care aduce o sursă suplimentară de căldură, ce se suprapune cu încălzirea globală” și astfel „vom vedea cum cad recordurile pe zi ce trece, pe lună ce trece, pentru că și efectele El Nino se vor simți din ce în ce mai puternic”.
Citește și:
> Comemorarea a 47 de ani de la seismul din 1977
> Primele măsuri luate pentru românii de la granița cu războiul, după incidentul din Ceatalchioi
> Furtuna Karlotta vine în România. Va aduce cantități mari de ploi și ninsori în zona de munte
Avertizări meteo
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 10:00 – 14 iulie, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).
Foto: meteoromania.ro
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 08:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții
Citește și:
> Imagini din dronă arată dezastrul din Turcia și Siria. Victimele trimit mesaje de sub dărâmături
> MAE a anunțat unde pot suna românii afectați de cutremurele din Turcia
> Românii de la granița cu Ucraina vor fi alertaţi prin Ro-Alert în legătură cu dronele ruseşti
În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp).
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 13 – 16 iulie
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții
Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...24 de grade.
Citește și:
> Fără păcănele în zonele rurale din România. Ciolacu: „Păcănelele în zona rurală nu au ce căuta”
> Reduceri generoase în stațiunile montane, în ultimele zile de schi. Cât de încântați sunt turiștii
Notă: Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.
COD PORTOCALIU
Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat
Interval de valabilitate: 13 iulie
Zone afectate: conform textului și hărții
Joi (13 iulie) în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38...40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, confom ANM.
Foto: meteoromania.ro
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.