Zacusca, mai puțină și mai scumpă. Românii preferă să o cumpere din magazine decât să o facă acasă
În această toamnă, zacusca va fi mai puțină și mai scumpă. Culmea este că a ajuns să fie mai ieftin să o cumperi din magazine decât să o faci acasă. O porţie din care abia se umplu 10 borcane depăşește acum 100 de lei.
Zacusca, un lux: e mai scumpă şi cu 15%
Gustul deliciului de toamnă, care se regăsește în toate cămările românilor, se obține din ingrediente de calitate. Scumpirile din piață le-au speriat pe gospodine, care s-au orientat spre bunătățile făcute de alții.
Simbolul toamnei din bucătăria românească, zacusca, s-a scumpit in medie cu 10 – 15 %, cam cu cat a crescut si prețul ingredientelor.
În această toamnă, zacusca este un preparat pe care poate ar fi mai bine să îl lăsăm „în mâna altora”. Dacă este să calculăm investiția, pentru o porție mică de zacuscă dăm peste 100 de lei. Efortul, energia electrică și curățenia de după nici nu sunt incluse în preț.
De-a lungul anilor, fiecare familie și-a dezvoltat propria rețetă, cu secrete și ingrediente speciale. În ultima vreme, tot mai mulți oameni caută variante mai sănătoase ale acestui preparat.
Citește și:
> Meniul summitului din Moldova: colțunași sau Babă Neagră
> Beneficiază de cele mai bune tratamente dentare în cadrul unei clinici stomatologice premium
> Bucură-te în fiecare zi de sunetul valurilor și de briza mării
„Eu am făcut zacusca de vinete cu ceapa opărită, să nu avem probleme cu fierea, cu stomacul, ardeiul este copt pe foc, vinetele coapte pe foc şi totul se fierbe vreo 5 ore bune”, a spus Eugenia Prohab, producător.
Conform unui sondaj, mai mult de două treimi dintre români mănâncă săptămânal zacusca de casă.
Cât costă un borcan cu zacuscă?
Româncele care sunt ocupate, care stau mult la serviciu sau pur și simplu nu dispun de timpul necesar pentru prepararea bucătăților de toamnă își pot aproviziona cămara din piețe pentru sezonul rece.
Murături, zacuscă, bulion,fasole verde la borcan, hrean şi ardei la oţet, compot şi zacuscă, toate sunt preparate „ca la mama acasă” şi din produse naturale și pot fi cumpărate din piață.
Doar că prețul este dublu față de cel al legumelor și fructelor de pe tarabe. De pildă, prețul unui borcan mic de zacuscă este de 15 lei și a celui mare, 30 de lei. Un borcan de fasole verde este de 12 lei, iar prețul bulionului este de 12 lei o sticlă.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.