Vinerea Mare 2024: Post negru și tradiții în Săptămâna Patimilor

03 mai 2024, 14:05
Foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Vinerea Mare: post și tradiții creștine în memoria răstignirii lui Iisus, cu slujbe speciale și pregătirea pascăi.

Vinerea Mare, cunoscută și sub denumirile de Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, este marcată în acest an pe data de 3 mai de către creștinii ortodocși printr-un post negru, în amintirea răstignirii și punerii în mormânt a lui Iisus Hristos. În această zi, credincioșii nu consumă alimente și beau doar apă, urmând exemplul postului de 40 de zile ținut de Mântuitor înainte de începerea activității Sale mesianice.

Tradițiile acestei zile includ scoaterea în mijlocul bisericii a Sfântului Epitaf, un obiect de cult pe care este imprimată sau pictată icoana înmormântării lui Iisus. Credincioșii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Epitaf și trec de trei ori pe sub masa pe care este așezat, simbolizând astfel trecerea prin mormânt a Mântuitorului. Seara, se participă la slujba Prohodului Domnului, care reprezintă înmormântarea simbolică a lui Iisus Hristos.

În comunitățile tradiționale, Vinerea Mare este considerată un timp al haosului și întunericului, când oamenii rămân fără protecție divină. Totuși, urmează miracolul Învierii din noaptea de Paști și actele de purificare din Săptămâna Luminată care readuc echilibrul și armonia.

În această zi, gospodinele pot frământa și coace pasca, simbol al Învierii, care se face rotundă sau în patru colțuri, reprezentând scutecele sau piatra de mormânt a lui Iisus. Cojile de la ouăle folosite sunt aruncate pe o apă curgătoare, iar în noaptea de Înviere, alimentele sunt duse la biserică pentru a fi sfințite.



Citeste si