Turcia inaugurează prima centrală solară plutitoare pentru irigații
Turcia a marcat un moment important în sectorul energiei regenerabile prin inaugurarea primei centrale solare plutitoare, situată în provincia Elazığ din Anatolia de Est. Centrala, cu o capacitate de 1 MW, a fost dezvoltată de Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI) și este amplasată pe lacul de acumulare Keban. Ministrul Agriculturii şi Pădurilor, İbrahim Yumaklı, a anunțat că această instalație va furniza energie pentru sistemul de irigații al șapte sate, beneficiind 4.783 de hectare de teren agricol.
Centrala solară plutitoare Kuzova este compusă din 1.840 de panouri solare care ocupă o suprafață de 0,6 hectare pe lac și este prima de acest gen din țară. Aceasta este integrată cu o unitate de 2 MW pe uscat, formată din 5.028 de panouri solare pe 1,5 hectare, cu o producție anuală estimată la 4,2 GWh. În total, cele două instalații vor furniza jumătate din energia necesară sistemelor de irigații Kuzova și vor reduce costurile fermierilor cu 40%.
Citește și:
> România aspiră la statut de hub energetic european
Proiectul, care a costat 2,2 milioane de euro, este un răspuns la creșterea costurilor de pompare a apei pentru irigații, care pot fi cu 40% mai mari atunci când zonele irigate sunt la o altitudine mai mare decât lacul de acumulare. În plus, tehnologia solară plutitoare este cu 10% mai eficientă decât sistemele montate pe uscat și reduce necesarul de spațiu pe uscat. În contextul schimbărilor climatice, Turcia intenționează să implementeze sisteme de irigație închise și să utilizeze irigarea gravitațională ori de câte ori este posibil.