Studiu: Substanțe chimice potențial cancerigene găsite în hârtia igienică
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida a identificat prezența substanțelor chimice PFAS în hârtia igienică comercializată la nivel global, precum și în probele de nămol de la opt stații de tratare a apelor uzate din Florida. PFAS, cunoscute și sub denumirea de substanțe per- și polifluoroalchilice, sunt recunoscute pentru durabilitatea lor extremă și au fost asociate cu diverse tipuri de cancer, inclusiv testicular și renal, precum și cu alte afecțiuni grave de sănătate.
Dr. Timothy Townsend, autorul principal al studiului și specialist în ingineria mediului, a subliniat importanța recunoașterii hârtiei igienice ca o sursă potențială de PFAS în mediul înconjurător. Când hârtia igienică este aruncată la toaletă, substanțele chimice se pot infiltra în sistemul de canalizare, contribuind la poluarea apei.
Citește și:
> Florin Dumitrescu, Cătălin Scărlătescu și Sorin Bontea renunță la Chefi la cuțite
> O nouă materie în programa școlară a elevilor de gimnaziu. Despre ce disciplină este vorba
Echipa de cercetare a analizat role de hârtie igienică din diferite regiuni ale lumii și a efectuat teste pentru a identifica 34 de compuși chimici. Unul dintre cei mai răspândiți compuși identificați a fost polifluoroalchil fosfații disubstituiți (diPAP), care pot genera alte PFAS mai periculoase.
Rezultatele studiului indică procente variate de diPAPs în hârtia igienică, cu 4% în Statele Unite și Canada, 35% în Suedia și până la 89% în Franța. Deși nord-americanii folosesc mai multă hârtie igienică, majoritatea PFAS din sistemele de ape uzate din SUA provin din alte surse, cum ar fi cosmeticele, textilele și ambalajele alimentare.
Concluziile studiului au fost publicate în revista Environmental Science & Technology Letters, subliniind necesitatea unei atenții sporite asupra surselor de PFAS și a impactului lor asupra sănătății și mediului.
Citește și:
> Franța ar putea interzice sharenting-ul. Ce părere are Oana Roman
> Povestea fascinantă a primei femei medic din România. A învins prejudecățile despre sexul frumos