Românii se înghesuie să cumpere titluri de stat Fidelis. Economii de jumătate de miliard de lei
Românii au un interes uriaș pentru titlurile de stat „Fidelis”. În mai puțin de o săptămână, aceștia au investit jumătate de miliard de lei, dublu comparatic cu tranzacțiile de acțiuni de bază.
Românii se înghesuie să cumpere titluri de stat Fidelis
Titlurile de stat „Fidelis” sunt emise atât în lei, cât și în euro, nu sunt impozitate și pot fi răscumpărate înainte de termen, fără a pierde dobânda acumulată. Suma minimă de subscripție este de 5.000 de lei, iar pentru donatorii de sânge e de 10 ori mai mică.
„Evident, interesul este ridicat pe emisiunea în euro, mai ales tranşa cu scadenţa la 5 ani. Investitorii sunt atraşi de dobândă ridicată la o scadenţă care nu a mai fost până acum pe tranşa de euro, care le permite ca peste un an-doi, să se situeze, foarte probabil, peste nivelul inflaţiei din zona euro”, spune Antonio Oroian, broker al societăţii Goldring.
Confort datelor adunate de ZF din platformele brokerilor, 4,6 milioane de euro sunt subscrierile pe tranșa în euro pe 5 ani cu o dobândă anuală de 5,8% pe an și 42 milioane de euro pe cea cu scadența de un an și un cupon de 3,7 pe an, adică un total de 88 de milioane de euro.
Citește și:
> CALCUL - Cât consumă un aparat de aer condiționat
> Românii s-au „trezit” după cutremur.
> 8 ani de la tragedia Colectiv | 60 de ani de închisoare, în total, pentru persoanele vinovate
În ceea ce privește tranșele în lei, situația din prima săptămână de subscriere este următoare: 32 milioane de lei pe un an cu 6,7% pe an, 26 milioane de lei pe trei ani cu 7,35% dobândă pe an și 5,7 milioane de lei pentru tranșa donatorilor de sânge, respectiv 7,7% dobândă pe un an.
Pe tranşa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sânge începând cu data de 30 septembrie 2022 şi/ sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis. Pe lângă o dobândă mai mare, donatorii de sânge pot investi minimum 500 de lei faţă de 5.000 de lei în cazul celorlalte tranşe.
Data de intrare la tranzacționare - 18 aprilie 2023
Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data locării, 11 aprilie” iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice. Data estimată de intrare la tranzacționare este 18 aprilie 2023.
Citește și:
> Cel mai scump Paște din ultimii 10 ani. Cât au cheltuit românii pe mâncare și băutură
> Turiștii pot ajunge pe litoralul românesc cu avionul. Cele mai apropiate aeroporturi
> Românii se îmbogățesc: Dobânzi surprinzătoare pentru titlurile Tezaur
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorţiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager.
Consorţiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.