Protestul anunțat de angajații CNAS, anulat. Totuși, farmaciștii și pacienții sunt gata să iasă în stradă

14 nov. 2023, 14:06
Foto: Blocul Național Sindical/Facebook
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Parlamentarii au reușit, pe ultima sută de metri, să domolească spiritele în sistemul medical, cel puțin pentru moment. Legea privind majorarea salariilor angajaților Caselor de Asigurări de Sănătate (CNAS) a primit votul aleșilor, așa că protestul de amploare anunțat pentru astăzi de salariații din domeniu a fost anulat. Totuși, pe listă au mai rămas câteva nemulțumiri, astfel că farmaciștii și pacienții au spus că mâine vor ieși în stradă. 

Protestul de amploare anunţat de salariaţii CNAS a fost anulat, dar farmaciştii şi pacienţii sunt gata să iasă în stradă

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează veniturile personalului de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Au fost 203 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 55 de abțineri. Deputații au introdus mai multe amendamente în acest sens la Ordonanța Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății, cât și pentru schimbarea și completarea unor acte normative cu impact în Sănătate.

Conform noilor prevederi, salariul și celelalte drepturi ale personalului CNAS și al caselor de asigurări se vor stabili „la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului". Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Angajații de la DSP-uri se plâng și ei de salarii mici

Angajații de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) se plâng, de asemenea, de salarii mici. „Prin noua lege, Parlamentul i-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate (CAS) să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. În schimb, lucrătorii din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene și a municipiului București nu se bucură de același tratament salarial prin noua lege. Și aceasta deși, în ședința de plen de luni, deputatul Ringo Dămureanu, Secretar al Camerei Deputaților, a cerut plenului să acorde tratament egal între cele două instituții și să admită amendamentul respins în Comisia de Muncă.

Amendamentul favorabil lucrătorilor din DSP-uri a fost supus luni votului plenului Camerei Deputaților și respins la vot, cu 36 voturi „pentru", de la deputații UDMR și AUR, 6 voturi „contra", USR, și 136 abțineri, PSD și PNL. Prin votul de marți, Camera Deputaților îi răsplătește pe lucrătorii din CAS-uri pentru greva făcută și îi pedepsește pe medicii și asistenții din DSP-uri pentru că nu au protestat și ei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional „Forţa Legii”.

Președintele CNAS: „Astăzi se deblochează criza din Sănătate”

Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, a afirmat că a primit asigurări că vor începe, de marţi, plăţile pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. „Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate”, a arătat el. ”Ca urmare a discuţiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajaţii caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reuşit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaţilor CNAS”, a arătat Andrei Baciu, într-o postare pe Facebook.

El le-a mulţumit liberalilor pentru susţinere, în special liderului PNL, Nicolae Ciucă. „Fac menţiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat şi că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS. În acelaşi timp, am reparat o inechitate, pentru că profesionişti din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câştigau mult mai puţin decât angajaţi din alte instituţii cu funcţii similare. Un sistem nu poate fi cu adevărat performant şi eficient fără oameni profesionişti şi motivaţi. Este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluţionării ar fi echivalat cu un blocaj”, a explicat preşedintele CNAS.



Citeste si