Prognoza ANM 12 - 25 iunie. Vor fi fenomene meteo extreme în România, în următoarele două săptămâni
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru intervalul 12 - 25 iunie. Specialiștii au anunțat fenomene meteo extreme în România, în următoarele două săptămâni. Un nou val de ploi și vijelii va cuprinde țara, iar temperaturile vor oscila semnificativ până pe 20 iunie, dar cele mai ridicate se vor înregistra în est și sud-est.
ANM: Prognoza meteo pentru perioada 12 - 25 iunie 2023
Vremea se va menține, în general, instabilă și va deveni răcoroasă în următoarele două zile, chiar rece pentru a doua parte a lunii iunie în nord-estul țării. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în vest, sud-vest, parțial în centru și în zonele montane.
Înnorările vor fi accentuate cu averse torențiale, descărcări electrice, iar pe alocuri grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului. În unele regiuni se vor acumula cantități de apă mai însemnate, iar riscul pentru inundații se va menține ridicat. Valorile termice vor oscila semnificativ până în data de 20 iunie, dar cele mai ridicate temperaturi se vor atinge în est și sud-est.
Avertizări meteo în vigoare
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 12 iunie, ora 10 – 13 iunie, ora 12
Citește și:
> ANM: 26 de județe, sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii
> Ciclonul mediteranean aduce vremea rea în România, în weekend
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania, nord-vestul Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și în Carpații Occidentali. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 12 iunie, ora 10 – 13 iunie, ora 10
Fenomene vizate: averse torențiale, grindină
Zone afectate: județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu și Alba și în zona de munte a județelor Timiș, Cluj, Arad, Bihor, Argeș, Dâmbovița, Brașov și Prahova
Citește și:
> Vremea 12 iunie - 10 iunie 2023
> Avertizare cod galben de furtuni în România
> Vreme caniculară în București: Ce ne așteaptă în zilele următoare?
În județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu și Alba și în zona de munte a județelor Timiș, Cluj, Arad, Bihor, Argeș, Dâmbovița, Brașov și Prahova vor fi averse torențiale și izolat căderi de grindină. Local cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 60 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).
COD ROȘU
Interval de valabilitate: 12 iunie, ora 20 – 13 iunie, ora 08
Fenomene vizate: averse torențiale și abundente
Zone afectate: județele Mehedinți și Gorj și zona de munte a județelor Caraș–Severin, Vâlcea și Hunedoara
În județele Mehedinți și Gorj și în zona de munte a județelor Caraș–Severin, Vâlcea și Hunedoara, vor fi averse torențiale și abundente. Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte de timp sau prin acumulare 70...80 l/mp.
Cum va fi vremea în fiecare regiune
Vremea în Banat
Valorile de temperatură vor oscila semnificativ până în data de 20 iunie, de la medii ale maximelor în jurul a 22 de grade, caracterizând o vreme rece, la 26 de grade, apropiate de normalul perioadei, iar ale minimelor între 10 și 14 grade, cu cele mai scăzute valori în 14 și 15 iunie. A doua săptămână de prognoză va fi relativ constantă din punct de vedere termic, cu un regim termic mediat regional diurn la 29 de grade și nocturn la 16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului. Acestea se vor semnala cu precădere după-amiaza și seara, mai intense și mai extinse în 12, 13 iunie și între 16 și 19 iunie.
Vremea în Crișana
Vremea va fi rece la începutul intervalului, apoi se va ameliora ușor sub acest aspect, astfel că va mai avea doar mici variații, iar după data de 20 iunie se va stabiliza din punct de vedere termic. În acest context maximele, mediat regional, vor fi între 20 și 28 de grade, cu cele mai scăzute valori în 13 iunie, iar minimele se vor situa între 11 și 16 grade, cu cele mai mici valori în 13, 14 și 15 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în cursul după-amiezilor și al serilor și se vor semnala pe suprafețe mai mari în 12, 13 iunie, precum și între 16 și 19 iunie.
Citește și:
> Prognoza meteo: temperaturi mai mari și ploi la sfârșit de aprilie
> ANM: 13 județe intră de la noapte sub cod galben de vreme severă
Vremea în Transilvania
Temperaturile maxime se vor situa sub normele caracteristice perioadei în primele două zile de prognoză, cu medii de 20...22 de grade, apoi vor crește la valori de 26 de grade în 15 iunie, iar până la finalul intervalului vor varia ușor în jurul a 27 de grade. Regimul termic nocturn se va situa între 12 și 14 grade, valori mediate regional, cu cele mai scăzute până în data de 15 iunie. Vor fi averse cu o probabilitate mai mare după-amiaza și seara și mai extinse în 12, 13, 14 iunie și din nou între 17 și 20 iunie.
Vremea în Maramureș
Vremea va fi rece în 12 și 13 iunie, cu maxime mediate regional în jurul a 20 de grade, apoi se va încălzi treptat, astfel că în perioada 15 - 25 iunie vor varia între 25 și 27 de grade. Temperaturile minime, scăzute până în 15 iunie, cu valori medii de 12 grade, vor crește ușor la 14 grade după acest interval. Probabilitatea pentru averse va fi mare pe aproape întreg intervalul. Acestea se vor semnala în mod special după-amiaza și seara.
Citește și:
> Revin ninsorile. Noul val de aer polar aduce viscol și frig extrem în România
> Prognoza ANM 9 octombrie - 6 noiembrie 2023: temperaturi mai scăzute și primii fulgi de zăpadă
Vremea în Moldova
Intervalul de prognoză va debuta cu vreme rece, astfel că mediile maximelor vor fi de 20 de grade, dar se va încălzi treptat până în data de 15 iunie, când acestea vor atinge 28 de grade. După această dată, oscilațiile termice vor fi mici, între 26 și 28 de grade mediat regional. Minimele vor fi în medie între 12 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori în 12, 13 și 14 iunie. Probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse va fi mai mare în 13 și 14 iunie și din nou între 17 și 20 iunie iunie, insă acestea se vor semnala cu precădere după-amiaza și seara.
Vremea în Dobrogea
Vremea va fi în general frumoasă pe tot parcursul intervalului de prognoză, însă cu oscilatii semnificative sub aspect termic. Temperaturile maxime vor avea medii de 24...26 de grade între 12 și 14 iunie și din nou între 16 și 19 iunie, iar în rest se vor situa în jurul a 28 de grade. Minimele vor fi între 11 și 16 grade la începutul intervalului, iar după 16 iunie vor fi în medie de 18 grade.
Citește și:
> Prognoza meteo: temperaturi ridicate, precipitații variabile
> ANM: Trecem de la ger la temperaturi de primăvară. Vor fi peste 15 grade Celsius în sudul țării
> ANM: Vremea 5 februarie - 4 martie 2024. Temperaturile se pot apropia de 20 de grade Celsius
Averse se vor semnala pe arii restrânse, cu precădere după-amiaza și seara.
Vremea în Muntenia
Vremea va fi răcoroasă, în special în nordul regiunii, în 12 și 13 iunie și din nou în 17 și 18 iunie, cînd temperaturile maxime vor avea medii de 26 de grade, însă în restul intervalului de prognoză acestea se vor situa peste normele caracteristice perioadei, cu medii de 28...30 de grade. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative, minimele vor fi între 14 și 16 grade mediat regional cu cele mai scăzute valori în 13, 14 și 15 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată pentru fiecare după-amiază, dar acestea vor fi mai extinse între 17 și 20 iunie.
Vremea în Oltenia
Valorile termice diurne vor scădea semnificativ, spre medii de 20 de grade în a doua zi de prognoză, apoi vor crește la medii de 26 de grade în 15 iunie, iar pe intervalul 16 – 18 iunie vor fi în jurul a 24 de grade. După această perioadă vor caracteriza o vreme caldă până la sfîrșitul intervalului, cu maxime în medie de 29 de grade. Minimele vor varia între 12...13 grade mediat regional în 14 și 15 iunie și 16 grade în restul perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în cea mai mare parte a celor două săptămâni. Vor fi mai ales averse, cu manifestare în special după-amiaza și seara pe arii mai extinse și însemnate cantitativ în 12 și 13 iunie și între 15 și 18 iunie.
Citește și:
> Cum va fi vremea de Paște în România. În unele regiuni va ploua non-stop
> Accidente în lanț după cea mai puternică ninsoare din acest an. De când se încălzește vremea
> Vremea 13 noiembrie - 11 decembrie 2023. ANM anunță că se va răci în toată țara
Vremea la munte
Intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic scăzut, dar se va încălzi treptat din 15 iunie, astfel că temperaturile maxime vor crește de la medii de 12 grade spre 18 grade. Minimele nocturne vor avea un parcurs asemănător, de la 6...8 grade mediat regional în 12, 13, 14 iunie, spre 10 grade până la finalul intervalului. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată pe tot parcursul perioadei, insă acestea se vor semnala mai ales după-amiaza și seara.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.