Predispoziția de a lăsa carnea pentru o salată ar fi „scrisă” în ADN. Un nou studiu asociază genetica cu preferințele alimentare
În cazul în ca vrei să renunți la carne, dar simți că nu poți s-ar putea să existe o explicaţie științifică. Un studiu arată că ne trebuie mai mult decât voință ca să devenim vegetarieni. Predispoziția de a lăsa carnea pentru o salară ar fi „scrisă” în ADN și trei tipuri de gene ar fi responsabile de ușurința cu care adopți un stil de viață vegetarian.
Studiu: preferințele alimentare sunt influențate de genetică
Un studiu recent arată că alegerile alimentare sunt influenţate de gene, care determină şi cât de bine şi de rapid poate cineva să adopte un stil de viaţă vegetarian.
Autorii studiului au arătat că unii dintre noi suntem genetic mai potriviți pentru o dietă vegetariană decât alții. Altfel spus, e scris în ADN-ul nostru dacă ne e poftă de o salată sau de carne. Motivul ar putea fi legat de modul în care metabolismul nostru procesează lipidele sau grăsimile.
„Ce s-a constantat? Că persoanele vegetariene s-au identificat 3 tipuri de gene, dintre care două corelate sau în strânsă legătură cu metabolismul grăsimilor. De unde s-a tras concluzia că persoanele vegetarine poate au o înclinaţie genetică spre a nu consuma carne”, a spus Nicoleta Lupașcu, medic nutriționist, pentru Observator.
Cercetătorii din Massachusetts, Statele Unite, îşi propun ca, în viitor, să identifice cine este predispus din punct de vedere genetic la vegetarianism pentru a putea elabora diete personalizate pe baza predispoziţiilor scrise în ADN.
Citește și:
„În acest moment, ceea ce putem spune este că genetica joacă un rol semnificativ în vegetarianism și că unele persoane pot fi genetic mai potrivite pentru o dietă vegetariană decât altele” , a declarat autorul principal al studiului, Dr. Nabeel Yaseen, profesor emerit de patologie la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.
„Studiul evidențiază legătura complexă dintre genele noastre și alegerile noastre alimentare, sugerând că, în viitor, am putea avea recomandări alimentare mai personalizate pe baza predispozițiilor genetice”, a susținut Dr. José Ordovás, director al departamentului de nutriție și genomică și profesor de nutriție și genetică la Universitatea Tufts din Massachusetts.
Studiul arată o perspectivă extrem de importantă asupra nutriției, și deschide un capitol nou de cercetare privind influența pe care ADN-ul o are asupra modului în care alegem să mâncăm „Acest studiu pune în lumină un domeniu de cercetare relativ puțin explorat: genetica din spatele preferințelor alimentare” , a spus Ordovás.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.