Paște - Cele mai frumoase destinații pentru sărbatorile pascale

05 apr. 2023, 12:17
De la Yury Smelov/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Au mai rămas doar câteva zile până la Paște. În timp ce mulți români s-au gândit deja unde vor petrece sărbătorile pascale anul acesta, alții preferă să lase totul pe ultima sută de metri sau nici cea mai vagă idee ce vor face sau ce destinație vor alege, pentru a se bucura de cele câteva zile libere pe care le vor avea , iar dacă și tu te regăsești în cea de-a doua categorie, avem câteva sugestii pentru tine.

Cele mai frumoase destinații pentru Paște

Paștele este o sărbătoare foarte importantă pentru români pe fiecare alege să o petreacă în felul lui. Unii nu vor decât să stea undeva la sat, cu familia lor, în timp ce alții nici nu vor să accepte o altă idee în afara celei de a pleca undeva în afara țării sau în cine știe ce destinație exotică. Oricare ar fi alegerea pe care o faci, ți-am pregătit o listă cu destinații ideale pentru sărbătorilw pascale pe care le-ai putea lua în calcul, dar care de această dată sunt chiar de la noi din țară.

Care este preferata ta?

Maramureș

De la Pucs Fongabe/Shutterstck

Fără niciun fel de îndoială, Maramureșul se află în topul căutărilor, când vine vorba despre sărbătorile pascale, fiind o regiune a țării în care încă se respectă tradițiile și în care totul pare desprins dintr-o altă lume. De exemplu, în trecut, maramureșencele nu foloseau colorant pentru a vopsi ouăle de Paște, ci tot felul de plante din grădina lor, pentru a obține culorile potrivite. Pregătirile pentru această sărbătoare încep în Maramureș încă din Săptămâna Patimilor, când oamenii merg la biserică și se roagă pentru iertarea păcatelor. Un alt lucru interesant, un obicei care se respectă și în ziua de astăzi este legat de primul ou ciocnit la masă, pentru a avea noroc și prosperitate în viață.

Bucovina

De la Sebastian_Photography/Shutterstock

Și în Bucovina la fel ca și în Maramureș, tradițiile și obiceiurile de Paște se respectă și sunt foarte importante pentru oamenii locului. Datinile pascale au un farmec aparte și au un ceremonial păstrat neschimbat de ani buni. Fiecare persoană, dinn zona Bucovinei, începând cu Joia Mare nu mai toarce până la Înălţare. Tot în aceeași zi, oamenii sunt rugați să să planteze un pom, crezând că se prind mai bine în acea zi, urmând ca în seara respectivă, întreaga familie să meargă la Biserică, pentru a participa la slujbă și pentru a se ruga.

Transilvania

De la CornelPutan/Shutterstock

O altă regiune preferată de cei care aleg să nu plece în afara țării este Transilvania. Tradițiile și obiceiurile sunt multiple și sunt respectate de oamenii care aleg să petreacă Paștele acolo. De asemenea, având în vedere că există mai multe influențe orientale și occidentale, au fost adoptate anumite obiceiuri specifice atât de la sași, cât și de la maghiari, ceea ce îi atrage și mai tare pe români în această perioadă a anului.


Acestea sunt doar trei dintre cele mai populare și apreciate zone ale țării, în care oamenii aleg să plece de Paște, mai ales cei din marile orașe care nu își doresc decât liniște și pace în această perioadă. Dacă pentru unii Paștele înseamnă distracție peste hotare, pentru alții Paștele este legat de tradiții de obiceiuri, dar și de biserică în special în Săptămâna Mare, când merg seara de seară la Denii.



Citeste si

Tradiții de Paște. 06 apr. 2023, 12:52