Nicu Constantin, unul dintre cei mai apreciați actori români de comedie

06 nov. 2023, 12:51
ADRIAN OLTEAN/ AGERPRES FOTO ARHIVA
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Nicu Constantin a devenit o legendă a comediei în România. Acesta a fost unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți actori de comedie din țară. Nicu Constantin s-a bucurat de o carieră de succes care a durat mai bine de 40 de ani. Actorul a jucat pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” în peste 9.000 de spectacole. Umorul său a rămas în amintirea românilor care l-au admirat pentru glumele sale și atitudinea optimistă.

Prima interacțiunea a lui Nicu Constantin cu scena

Nicu Constantin s-a născut pe 31 iulie 1939, la Eforie Sud, județul Constanța. Părinții actorului, Tudor Constantin și Ecaterina, nu erau români. Tatăl său provea dintr-o familie din Albania, iar mama dintr-o familie de origine greacă. Cei doi au avut împreună 7 copii, printre care și Nicu Constantin, o stea a teatrului românesc în viitor.

Nicu Constantin a urmat şcoala primară la Constanţa. Deoarece vremurile erau grele, iar familia numeroasă, Nicu a început să muncească pentru a-și ajuta părinții și frații. Acesta făcea diverse munci precum cărător de bagaje în gară, ajutor la bostănăria turcului Cadri, sacagiu, vânzător de răcoritoare pe plajă, vânzător de lapte, vânzător de creveți sau vânzător de ziare.

Pe când avea doar 12 ani, la Eforie, Nicu Constantin a văzut pentru prima dată un spectacol cu marii artiști din acele timpuri și rămâne entuziasmat. Nicu decide să învețe poezii lungi de 30 – 40 de strofe, pe care le va recita mai apoi la serbările de la școală sau cele ce aveau loc în Eforie de Ziua Eroilor.

Îndemnat de tatăl său, Nicu Constantin susține examenul la Școala de Construcții din Brașov, însă, din păcate, familia nu putea suporta cheltuielile pentru studiile fiului. Astfel actorul se transferă la Şcoala medie tehnică de Marină din Constanţa – profil navigație și motoare, unde devine membru al grupului „Trio Scaramuţa”, și cu care susţine şi primul său spectacol, o reprezentație de comedie ”Mâine vom fi pe mare”. Actorul s-a făcut remarcat în acel spectacol printr-o compoziție muzicală.

40 de ani de activitate la Teatrul de revistă ”Constantin Tănase”

În anul 1954 actorul ajunge în Capitală. Nicu Constantin spera să fie angajat la Ansamblul de Estradă al Armatei, însă a fost refuzat din cauza că era minor. Actorul nu pierde vremea și se angajează la Întreprinderea „Electromontaj”, pe post de electrician. La scurt timp, soarta il scoate în cale pe un profesor de la Marină, Andrei Müller, alături de care creează o brigadă artistică în întreprindere, numită „Scurtcircuit”.

Concomitent, Nicu Constantin era înscris la Liceul „Matei Basarab” din București, iar seara frecventa Școala Populară de Artă, la clasa profesorului Frunzetti, la lecțiile de istoria teatrului, de literatură și dicție. În anul 1959, are loc primul său debut televizat, alături de Margareta Pâslaru și Marina Voica, într-o emisiune despre mișcarea artistică de amatori. În anul 1960, actorul este angajat la Teatrul de revistă ”Constantin Tănase” până în anul 2000, până când artistul nu s-a pensionat.

În cei 40 de ani de activitate profesională, actorul Nicu Constantin a avut peste 9.000 de reprezentaţii, printre care se numără spectacolele „Pagini alese din revista de altădată”, „Revista dragostei”, „La Grădina „Cărăbuș”, „Colibri music-hall”, „Nu aduce ziua ce aduce noaptea”, „Jos pălăria”, „Vino să ne vezi diseară”, „Costică, ne vede lumea!”, „Uite că nu tac!”, „Lasă supărarea-n hol”, „Grand Music-Hall de Bucarest”, „Nimic despre elefanți”, „Cafeaua cu lapte de adio”, „Salutări de la Vasile”, „Mi se pare că mă-nsor!”, sau „Savoy, Savoy!”.

În ce filme a jucat actorul Nicu Constantin

În anul 1966, Nicu Constantin își face debutul și în cinematografie, în „Împuşcături pe portativ”, „Vin cicliştii” (1968), regia Aurel Miheles, în „Sorcovitorul…voluntar” (1973), în „Lupuşor şi mieluţu” (1975), sceneta „Sărbătoritul” (1977), „Septembrie” (1978). De asemenea, actorul român a jucat în drama „Ora zero” (1979), în „Alo aterizează străbunica” (1981), în „Am o idee” (1981), „Grăbeşte-te încet” (1981), „Întoarcere la dragostea dintâi” (1981), „Totul pentru fotbal” (1982), „Muşchetarii în vacanţă” (1984), „Sectretul lui Bachus” (1984), în serialul TV „Eroii n-au vârstă (1984), în scurtmetrajul „Borvizomanii” (1988), în „Harababura” (1990), „Ministerul comediei” (1999) şi în „The Prophecy: Forsaken (2005).

Nicu Constantin a jucat în 30 de ecranizări de scurt şi lungmetraje, peste 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune. Între anii 1979-1982, Nicu Constantin a jucat la Teatrul de Operetă „Ion Dacian”. De asemenea, marele actor de comedie a compus și texte pentru scenă, dar și texte pentru cântece. Talentul muzical l-a ajutat pe actor să lanseze și câteva albume „Nicu… vede tot”, „Uite-l pe nea Nicu…” şi „Nicu Constantin… o viață de artist”.

În anul 2001, actorul de comedie a devenit cetățean de onoare al orașului natal Eforie Sud, iar la 7 februarie 2004, Nicu Constantin a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului” de la președintele României, Ion Iliescu. Acest premiu a fost „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. În anul 2005, în cadrul Galei UNITER, Nicu Constantin a fost obținut premiul special pentru teatru de revistă, iar în 2006, i s-a oferit premiul UNITER pentru întreaga sa activitate remarcantă.

Actorul a decedat la vârsta de 70 de ani

Nicu Constantin a fost căsătorit de două ori. Prima dată s-a căsătorit în 1967 cu Florenţa, fiică de preot, cu care are un fiu, regizorul Răzvan Constantin. A doua sa căsnicie a fost cu Măndița Constantin, în anul 1986, una dintre cele mai cunoscute voci ale Teatrului de operetă. A doua soție i-a fost alături actorului până în ultima sa clipă.

Nicu Constantin a decedat pe 15 septembrie 2009, la vârsta de 70 de ani. Marele actorul a suferit un stop cardiorespirator, după ce a stat internat mai bine de patru luni la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Capitală. Acestea avea mai multe afecțiuni pulmonare severe. Nicu Constantin a fost înmormântat în localitatea de baștină, Eforie Sud.



Citeste si