Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, solicită clarificări în cazul judecătoarei din Mangalia implicată în procesul accidentului de la 2 Mai

26 feb. 2024, 15:29
PanuShot/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Ministrul Justiției din România, Alina Gorghiu, a exprimat o reacție puternică în legătură cu comportamentul unei judecătoare de la Judecătoria Mangalia în timpul unui proces recent. Incidentul a avut loc în cadrul primului termen de judecată al lui Vlad Pascu, acuzat de uciderea a doi tineri într-un accident de mașină petrecut în vara anului precedent la 2 Mai. Judecătoarea în cauză a întrebat în sala de judecată dacă una dintre victimele decedate se află prezentă, ceea ce a generat o reacție publică puternică.

În timpul bilanțului anual al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ministrul a menționat că a fost profund afectată de acest caz și așteaptă clarificări rapide din partea autorităților judiciare. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară s-au autosesizat în urma incidentului. Inspecția Judiciară investighează acum dacă judecătoarea a respectat obligația de a studia dosarele înainte de ședințele de judecată și dacă există situații de incompatibilitate legate de acest dosar.

Părinții victimelor accidentului au criticat atitudinea judecătoarei și au descris procesul ca fiind o tergiversare și o „bătaie de joc”. Tatăl uneia dintre victime a povestit că judecătoarea a cerut cartea de identitate a fiului său decedat, în timp ce tatăl celeilalte victime a solicitat mutarea procesului la o altă instanță din cauza modului în care este gestionat la Judecătoria Mangalia.

Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu, care judecă cazul, a fost anterior sancționată de CSM cu avertisment pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență“. Vlad Pascu, inculpatul, este descris ca fiind un tânăr dintr-o familie înstărită, iar accidentul a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care poliția a gestionat situația înainte de producerea tragediei.

Ministrul Justiției a subliniat că reputația afectată a magistraților reprezintă un prejudiciu pentru întregul sistem judiciar și a încurajat procurorii să își apere reputația în fața atacurilor, indiferent de sursa acestora.



Citeste si