Ministrul Educației: „Se amână probele de competență la BAC”. Încheierea situației școlare pentru elevii din clasele terminale, prelungită până în 13 iunie

08 iun. 2023, 13:56
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Probele de competenţă la Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă luni, se amână cu două zile, a anunțat Ministrul Educației, Ligia Deca, după ședința de Guvern în care s-a adoptat memorandumul promis profesorilor. Măsura a fost luată astfel încât anul școlar să poată fi încheiat cu bine. În schimb, premierul Nicolae Ciucă este convins că memorandumul îi va face pe dascăli să se răzgândească. Între timp, sindicaliștii au anunțat că vor protesta, vineri, în București. 

Se amână probele de competență la BAC

„Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat ministrul Educației, Ligia Deca.

Totodată, Deca a menționat că, în ceea ce privește celelalte clase, nu se impun modificări. Înscrierea la examene se va prelungi până pe 13 iunie, iar probele de competență la Bacalaureat se vor amâna cu două zile. 

„În acest context, probele de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat se vor susţine în perioada 14 – 23 iunie. În ceea ce pribeşte probele scrise nu se impune în acewst moment modificarea calendarului”, a mai anunţat ministrul Educaţiei. 


Ordinul care prevede încheierea mediilor cu două note, trimis în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educației pentru schimbarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, care prevede că mediile se pot încheia cu două note, a fost trimis spre publicare, a informat Ministerul Educației. 

„Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât: în anul şcolar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. În anul şcolar 2022-2023, situaţia şcolară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învăţământ în şedinţa de încheiere a cursurilor şi fără ca acesta să aprobe raportul privind situaţia şcolară anuală”, au afirmat reprezentanţii ministerului.

Modificările aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învăţământ este diferit, de la o unitate de învăţământ la alta, a adăugat sursa citată.

Ministerul Educaţiei a precizat că modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situaţiei şcolare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care îşi reiau activitatea, şi nu implică încheierea situaţiei şcolare de către conducerea unităţii şcolare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Prevederea referitoare la eliminarea obligativităţii validării situaţiei în consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităţilor de învăţământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor, arată ministerul.



Citeste si