Insula Șerpilor a fost bombardată din nou. Armata rusă a efectuat patru atacuri aeriene
Forțele armate de la Moscova au lansat, vineri noaptea, patru atacuri aeriene asupra Insulei Șerpilor. Teritoriul a fost bombardat de mai multe ori de la începutul războiului, însă acesta a fost recucerit în 2022 de armata ucraineană.
Patru atacuri aeriene asupra Insulei Șerpilor
Insula Șerpilor este considerată un punct extrem de important din punct de vedere strategic, în Marea Neagră. Din această cauză armata rusă și armata ucraineană au luptat aprig pentru a deține controlul asupra acesteia.
Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a anunțat că vineri noaptea, Insula Șerpilor a fost bombardată de soldații ruși. Rușii au mai lansat trei rachete de tip Onyx către zona de coastă a regiunii Odessa. Acestea au pornit din sistemul Bastion din Peninsula Crimeea, teritoriu pe care Rusia l-a anexat în martie 2014.
„Sper că toți înțeleg acest lucru, așa că rog pe toată lumea să se abțină de la a comenta anumite momente care apar pe rețelele de socializare”, a notat Maksim Marcenko, șefului administrației militare regionale Odessa.
La începutul războiului, trupele rusești au ocupat insula, însă forțele armate ale Ucrainei au reușit să recapete teritoriul la sfârșitul lunii iunie, când i-au alungat pe ruși de pe insulă.
Citește și:
> Insula Corfu din Grecia, evacuată în regim de urgență din cauza incendiilor de vegetație
> Insula din mijlocul Dunării care apare și dispare în fiecare vară
> Incendii grave pe Thassos, Grecia, intensificate de furtuni
Care ar fi fost ținta atacurilor aeriene lansate de ruși
Comandamentul Operațional Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei este de părere că atacurile au avut drept țintă distrugerea infrastructurii pentru a provoca haos și panică la granița cu Republica Moldova. Se presupune că cel mai important obiectiv de infrastructură din zonă vizat de ruși a fost podul Zatoka. Acesta a fost atacat și anul trecut, însă rușii nu au reușit să îl distrugă.
Rusia a revenit cu un nou val de atacuri aeriene și bombardamente asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Acest lucru provoacă întreruperi de urgență a energiei electrice de pe urma cărora au de suferit milioane de oameni.
Președintele Zelenski a facut un nou apel și a cerut din nou armament pentru ca țara sa. Între timp, se pare că marea ofensivă anunțată de ruși a început, invadatorii avansând în direcția Bahmut.
Citește și:
> Ibiza: Prețuri și Secretele Insulei cu Cele Mai Faimoase Cluburi
„Astăzi (vineri-n.r.), inamicul a lansat cel puțin 70 de rachete într-un alt atac masiv. Cel puțin 60 de rachete au fost doborâte. Țintele lor erau civili, infrastructura civilă. Din păcate, au fost lovituri. Din păcate, avem victime. Aceasta este încă o dovadă că protecția Ucrainei înseamnă protejarea întregii Europe. Rachetele de astăzi sunt o amenințare la adresa securității colective a NATO”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.