Guvernul vine cu o nouă ofertă pentru sindicaliștii din Educație: 5% în plus și vouchere anuale de 1.500 de lei

09 iun. 2023, 15:55
TINA TUCUI / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Guvernul și reprezentanții sindicaliștilor din Educație s-au întâlnit din nou, vineri, pentru a negocia greva generală care a început în data de 22 mai. Executivul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori - 5% în plus față de ce s-a oferit deja și 1.500 de lei anual.

Guvernul propune o nouă soluție pentru încetarea grevei

Profesorii din România sunt deja în a treia săptămână de grevă. Dascălii nu mai merg la ore și ies în stradă pentru a-și cere drepturile de la autoritățile din țară. Vineri, o nouă rundă de negocieri a avut loc între Guvern și reprezentanții sindicaliștilor din Educație.

În cele din urmă, Guvernul a venit cu o nouă propunere pentru a înceta greva generală. Executivul le propune profesorilor 5% în plus și 1.500 de lei anual sub forma unor vouchere pe care profesorii le vor putea folosi pentru achiziția de materiale didactice. Nu este clar și nici nu s-a precizat sub ce formă vor fi acordați cei 1.500 de lei în fiecare an, în luna octombrie.

Protestele continuă, iar greva generală nu a luat sfârșit încă. Sindicaliștii au declarat că vor discuta cu manifestanții din stradă despre această ofertă, deoarece nu pot lua o decizie fără părerea lor.

"Prefer să negociem mai mult și să găsim înțelegere și rezonabilitate din partea celor cu care discutăm în interesul angajaților din învăţământ. Lăsăm colegii să hotărască. Ei vor stabili foarte clar, după ce îi vom informa, dacă ce a rezultat în urma discuțiilor se ridică la înălțimea așteptărilor lor!", a declarat, după negocieri, Marius Nistor, președintele FSE Alma Mater.

Noua ofertă a Guvernului pentru profesori:

  • din acest an, prime de 1.500 de lei net timp de patru ani, în fiecare an, în luna octombrie, până în anul 2027
  • de la 1 ianuarie 2024, 45% majorare la salariu.

Decizia Ministerului Educației cu privire la profesorii protestatari

Ministerul Educației a decis ca angajații din învățământ care participă la greva generală și nu merg la ore să nu beneficieze și de salariul aferent zilelor de protest.

"Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii. 
Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat.
Inspectoratele școlare județene/ISMB, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare", transmite Ministerul Educației, potrivit circularei.


Citeste si