Două grupuri pe cărbune de la Termocentralele Rovinari și Turceni se închid. Ce se întâmplă cu angajații

16 mar. 2023, 10:54
Foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Două grupuri pe cărbune de la Termocentralele Rovinari și Turceni se închid, pentru banii din PNRR. Guvernul a dat o Hotărâre prin care acestea vor fi trecute în conservare timp de trei ani, începând cu luna iunie. Oficialii de la București au transmis ce se va întâmpla cu angajații. 

Două grupuri de la Termocentralele Rovinari și Turceni se închid, pentru banii din PNRR

Se închid două grupuri pe cărbune de la Termocentralele Rovinari și Turceni. Guvernul a decis ca acestea să treacă în conservare pentru trei ani, din luna iunie.

Dacă nu ar fi luat această hotărâre, România risca să piardă 700 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dat fiind că și-a asumat un program prin care să înlocuiască energia poluatoarea cu una mai curată.

Sindicaliștii din minerit susțin că sunt în pericol trei mii de locuri de muncă, dar oficialii de la București promit că angajații nu vor rămâne pe drumuri. 

Chestionat despre ce înseamnă intrarea în conservare a grupurilor energetice de la Turceni și Rovinari, premierul Nicolae Ciucă a declarat că a fost necesară o hotârâre de Guvern care să asigure funcționarea până în luna iunie și ulterior să intre în conservare. 

Prim-ministrul a completat că pe cererea de plată numărul 2 din PNRR intră și jaloanele de îndeplinire a planului de restructurare a CE Oltenia, de aceea a fost nevoie de astfel de măsuri. El a asigurat că această companie este și așa în deficit de personal, prin urmare niciun angajat nu își va pierde locul de muncă.

„Este vorba de două grupuri de la cele două centrale şi ele fac parte din planul de restructurare a Companiei Energetice Oltenia. În momentul în care a început criza energetică, odată cu punerea în aplicare a planului de restructurare, a fost nevoie să venim cu o hotărâre de Guvern şi să prelungim perioada de funcţionare a grupurilor pentru a putea să depăşim iarna 2022-2023 şi totodată să venim în sprijinul Republicii Moldova care a avut nevoie de energie electrică în luna decembrie a anului trecut şi România a asigurat 80% din necesar, din producţia proprie.
Ca atare, în acest moment odată ce pe cererea de plată numărul 2 din PNRR intră şi jaloanele de îndeplinire a planului de restructurare a CE Oltenia, a fost nevoie să venim astăzi cu o decizie prin care hotărârea de Guvern care asigura funcţionarea celor două grupuri până în luna octombrie să îşi reducă timpul de funcţionare până în luna iunie şi ulterior să intre în conservare", a explicat Nicolae Ciucă, întrebat miercuri la Călăraşi ce înseamnă intrarea în conservare a grupurilor de la Turceni şi Rovinari şi ce se va întâmpla cu angajaţii de acolo. 

Ciucă: „Nu se pune problema ca oamenii să își piardă slujba”

„Discuţiile pe care le-am avut şi rapoartele pe care le-am primit legat de ceea ce urmează să se întâmple cu angajaţii companiei a rezultat foarte clar că nu se pune problema ca oamenii să îşi piardă slujba. Vor rămâne în continuare angajaţi ai companiei pentru că se va face transferul către celelalte grupuri care funcţionează.

Oricum la nivelul companiei este deficit de personal şi în felul acesta nimeni nu va rămâne fără slujbă. Ceea ce am analizat în şedinţa de astăzi a Guvernului şi am mai dat un termen pentru anumite clarificări este vorba de strategia pentru resursele neenergetice şi în felul acesta nu are legătură cu componenta energetică”, a completat Ciucă.



Citeste si