Decizie BNR privind dobânda cheie, așteptată azi. Ce speculează economiștii

10 mai 2023, 11:16
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Banca Națională a României (BNR) a decis în privința dobânzii cheie. Economiștii speculează faptul că dobânda cheie va fi menținută la 7%. 

Decizia BNR privind dobânda cheie, așteptată azi

Poziția va fi menținută de BNR pentru ca tendința de scădere a inflației să se accentueze. În aceste condiții, specialiștii sunt de părere că o scădere a dobânzii ar putea avea loc tocmai în primul trimestru al anului 2024.

Anunțul vine în contextul în care primele patru luni din acest an au adus scăderi masive la vânzările de locuințe; asta și pentru că s-au înăsprit condițiile de creditare. Potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Națională de Cadastru, tranzițiile cu imobiliare au scăzut cu 45% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. 

Dublarea dobânzii cheie de către BNR într-un singur an vine cu un cost

La mijlocul lui 2022, dobânda cheie a BNR era de 3,75%. În luna martie a anului 2023, aceasta aproape că s-a dublat, urcând la 7%, în încercarea Băncii Centrale de a coborî rata inflației. Dar scumpirea succesivă a banilor a venit cu un cost, anume peste 1.600 de firme au intrat în insolvență în primul trimestru. 

Dintre acestea, 23 (față de 17 în trimestrul 1 al 2022) sunt companii cu peste 1.950 de angajați, înregistrează active imobilizate în valoare de peste 589 milioane lei și cifra de afaceri totală de 805 mil lei, arată analiza CITR.

„Evoluția numărului de companii în insolvență va fi influențată strict de efectul pe care creșterea dobânzilor sau inflația le poate avea pe anumite tipuri de afaceri dacă nu intervine o schimbare profundă, fie în abordarea statului cu privire la datoriile fiscale, fie în modul în care băncile tratează situația creditelor.
Vom vedea probabil o creștere a numărului de cereri de insolvență generate în principal de creșterea datoriilor și de presiunea generată de creditori pentru a-și recupera creanțele.” a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR. 


Citeste si