Social

Atenționare BNR: Atac cibernetic asupra românilor. Escrocii solicită datele personale

schedule 20 sept. 2023, 11:57

Atenționare BNR: Atac cibernetic asupra românilor. Escrocii solicită datele personale
Vlad Ispas / Shutterstock

Banca Națională a României (BNR) trage un semnal de avertizare pentru români asupra unui atac cibernetic de tip "spoofing", prin care oamenilor li se solicită date personale.

BNR atenționează românii asupra unui atac cibernetic

Banca Națională a României a venit cu un mesaj de avertizare pentru români asupra unui atac cibernetic. Românii sunt contactați de niște persoane care se prezintă ca fiind reprezentanți ai BNR și le solicită datele personale și transferuri de bani, invocând fals desfășurarea de activități de creditare.

BNR spune că nu are atribuții de acordare de împrumuturi populației, iar apelurile nu sunt din partea BNR și sunt o escrocherie curată.

"Banca Națională a României a primit o serie de sesizări care semnalau utilizarea numerelor de contact telefonice indicate pe pagina website a BNR (021 313 04 10 sau 021 315 27 50) de către persoane care pretindeau că vorbesc din partea BNR, în legătură cu presupuse împrumuturi online făcute pe numele celor apelați. 
Se solicitau date personale, sub diverse pretexte (confirmarea unor cereri de împrumut, ștergerea împrumutului din sistem, date de card etc., în funcție de răspunsurile date de cel contactat).
Atragem atenția că aceste apeluri nu au fost inițiate din rețeaua telefonică a BNR și reiterăm faptul că Banca Națională a României, în calitatea sa de bancă centrală a țării, îndeplinește atribuții reglementate expres de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, și nu este abilitată să ofere populației produse sau servicii de creditare.
Este important să nu se dea curs solicitărilor de acest tip, venite din partea unor persoane care pretind că sunt salariați sau reprezentanți ai BNR și care invocă pretinse împrumuturi solicitate/aprobate/acordate de BNR și solicită date sau documente cu caracter personal sau transferuri de bani în diferite scopuri.
Totodată, BNR a sesizat poliția în legătură cu utilizarea frauduloasă a numerelor de telefon și a numelui BNR", se arată în comunicatul BNR transmis, miercuri, presei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9757 RON
0.00070
USD
USD: 4.6253 RON
0.02470
GBP
GBP: 5.7992 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.2777 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.544 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0905 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---