Creșterea prețurilor la carnea de miel înainte de Paște și planurile de expansiune ale fermierilor români
Cu ocazia sărbătorilor pascale, prețul cărnii de miel a înregistrat o creștere semnificativă pe piața românească. În județul Gorj, mieii sunt deja disponibili pentru vânzare, iar prețurile variază în funcție de cerințele cumpărătorilor. Pentru un miel viu, prețul începe de la 23 de lei per kilogram, în timp ce carnea de miel sacrificată se comercializează în carmangerii la prețuri între 40 și 45 de lei per kilogram.
Ioan Corneliu Elena, crescător de oi din Tismana și membru fondator al Cooperativei agricole Animal TIS, a menționat că există o cerere mare pentru carnea de miel, în special din partea țărilor arabe, care achiziționează animalele în viu la prețul de 23 de lei per kilogram. Cooperativa preconizează livrarea a aproximativ 10.000 de capete în țările arabe, cu cele mai importante livrări programate pentru perioada Ramadanului.
Citește și:
> Creșterea accentuată a chiriilor în orașele mari din România
În plus, există cereri și din partea unor țări europene precum Italia, Germania și Olanda. Datorită acestei cereri în creștere, cooperativa planifică construcția unei ferme de aproximativ 10.000 de capete de oi, cu finanțare din fonduri europene. Proiectul, evaluat la peste două milioane de euro, include achiziția de utilaje și construcția unei ferme de creștere și îngrășare, precum și o secție de procesare, cu un ciclu de 2.000-3.000 de capete și 3-4 cicluri pe an.
Această expansiune vine în contextul în care prețurile la carnea de miel sunt așteptate să crească și mai mult în anul 2024, punând presiune pe bugetele românilor cu venituri mici.