CIA susține Ucraina în conflictul cu Rusia prin finanțarea bazelor de spionaj
Potrivit investigațiilor publicate de The New York Times (NYT), Agenția Centrală de Informații din SUA (CIA) a contribuit în mod secret la dezvoltarea unei rețele de baze militare de spionaj în Ucraina, începând cu perioada următoare anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Aceste baze, amplasate de-a lungul frontierei cu Rusia, au scopul de a monitoriza activitățile militare ale acestei țări și de a sprijini Ucraina în conflictul său prelungit cu Rusia.
În cadrul acestui parteneriat, CIA a finanțat 12 baze secrete, care au permis armatei ucrainene să intercepteze comunicațiile între comandanții militari ruși și să urmărească sateliții de spionaj ai Rusiei. Colaborarea a inclus, de asemenea, formarea și antrenarea de către CIA a unor agenți ucraineni, cunoscuți sub numele de "Operațiunea Goldenfish", pentru a desfășura operațiuni secrete și de comando.
Citește și:
> Șeful CIA: Ucraina ar putea pierde fără mai mult ajutor SUA
> David Petraeus vorbește despre victoria Ucrainei în vizita sa la București
> Generalul Petraeus și lecțiile CIA despre securitatea globală
Relația dintre CIA și serviciile secrete ucrainene s-a consolidat în timp, transformând Ucraina într-un partener esențial pentru SUA în materie de colectare de informații împotriva Kremlinului. Înainte de invazia Rusiei din 2022, CIA a transmis Ucrainei informații vitale care au contribuit la apărarea țării și la lansarea de operațiuni letale împotriva forțelor rusești.
Această cooperare a fost crucială în contextul intensificării ofensivei ruse și a dependenței Ucrainei de sabotaj și atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune. În ciuda riscurilor, parteneriatul dintre SUA și Ucraina a continuat să se dezvolte, iar CIA a construit alte două baze în plus față de cele existente, ca dovadă a schimbului de informații clasificate între cele două națiuni.
Detaliile acestui parteneriat, multe dintre ele dezvăluite pentru prima dată de NYT, au fost un secret bine păstrat de-a lungul ultimului deceniu, cu implicații semnificative pentru dinamica de putere în regiune și pentru relațiile internaționale.
Citește și:
> Noi condiţii pentru un armistiţiu mai lung între Israel și Hamas