Banca Centrală Europeană face o mișcare surprinzătoare: Află cum va afecta reducerea costului creditului
Banca Centrală Europeană șochează din nou! BCE a decis să reducă ratele dobânzilor pentru prima dată din 2019, dar mișcarea nu este atât de simplă cum pare. Află cum această decizie ar putea afecta costurile creditelor și economia europeană!
Consiliul guvernatorilor a anunțat o reducere de 25 de puncte de bază la cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Astfel, ratele dobânzilor la operațiunile principale de refinanțare, la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor scădea la 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75% începând cu 12 iunie 2024. Această decizie vine pe fondul unei inflații în scădere în zona euro, dar care rămâne încăpățânată.
Inflația, care a scăzut de la peste 10% la sfârșitul lui 2022 la aproape 2% în ultimele luni, a stagnat recent. Aceasta pune sub semnul întrebării un posibil ciclu de relaxare a dobânzilor. Deși BCE a redus dobânda de bază, prognoza de inflație a fost majorată pentru acest an și pentru anul următor, subliniind că orice noi reduceri de dobândă vor depinde de viitoarele date economice.
Citește și:
> Cum putem scădea rata cu câteva sute de lei. BNR menține dobânda-cheie la un nivel ridicat
> Inflația a crescut în decembrie. Reducerea rapidă a dobânzilor ar putea fi amânată
Proiecțiile experților Eurosistemului indică o inflație totală medie de 2,5% în 2024, 2,2% în 2025 și 1,9% în 2026. Rata medie a inflației excluzând produsele energetice și alimentele va fi de 2,8% în 2024, 2,2% în 2025 și 2,0% în 2026.
Toți ochii sunt acum pe conferința de presă a președintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), unde se vor face comentarii asupra motivelor din spatele acestor decizii surprinzătoare. Citește mai departe