Alianța PSD-PNL conduce în sondajele pentru europarlamentare, în timp ce opinia publică este divizată privind comasarea alegerilor

06 mar. 2024, 10:26
LCV / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Sondaj INSCOP: PSD-PNL conduc în sondaje pentru europarlamentare cu 43,7%, urmați de AUR (20,6%) și ADU (13,7%). Opinii divizate privind comasarea alegerilor.

Conform unui sondaj recent realizat de INSCOP Research, alianța PSD-PNL se află în fruntea intențiilor de vot pentru alegerile europarlamentare, cu 43,7% din voturi, urmată de AUR cu 20,6% și Alianța Dreapta Unită (ADU) cu 13,7%. Sondajul, care a fost efectuat în perioada 22-29 februarie, indică de asemenea că PSD ar obține 30,6% din voturi la alegerile locale pentru consiliile locale, PNL 25,6%, iar AUR 17,4%.

Mai mult de jumătate dintre români (57,2%) au o părere bună despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, programate pentru 9 iunie. Totuși, există o diviziune semnificativă în rândul electoratului, cu 36,2% exprimând o părere negativă despre această decizie. Opiniile sunt împărțite și în ceea ce privește candidatura comună a PSD și PNL la europarlamentare și separată la alegerile locale, cu 36,9% având o părere bună și 51,3% o părere proastă despre această strategie.

Sondajul a mai arătat că aproape 60% dintre respondenți sunt siguri că vor participa la vot. În ceea ce privește intenția de vot pentru Consiliile Locale, PSD se plasează pe primul loc, urmat de PNL, care pare să beneficieze de structura sa de aleși locali. Scorurile pentru AUR, ADU și alte partide sunt mai mici la alegerile locale decât la cele europarlamentare.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a subliniat că suma voturilor PSD și PNL la alegerile pentru Consiliile Locale este de aproximativ 56%, cu aproape 13 procente mai mult decât intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Sondajul a fost comandat de Agenția de presă News.ro și a fost realizat prin metoda CATI, având un eșantion de 1.100 de persoane și o eroare maximă admisă a datelor de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.



Citeste si