Alexandru Pânișoară (PER) propune parteneriat public-privat pentru salvarea patrimoniului Bucureștiului

18 apr. 2024, 14:20
Paul Antonescu/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Alexandru Pânișoară de la PER propune strategii și finanțări mixte pentru salvarea monumentelor istorice degradate din București.

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la Primăria Capitalei, arhitectul Alexandru Pânișoară, a subliniat necesitatea unei strategii eficiente pentru salvarea monumentelor istorice din București, aflate într-o stare avansată de degradare. În contextul Zilei Internaționale pentru Conservarea Monumentelor, Pânișoară a evidențiat că în Capitală există 2.651 de monumente pentru care nu se verifică respectarea obligațiilor legale și a criticat inabilitatea administrativ-politică actuală de a gestiona această problemă.

Pânișoară a menționat că este nevoie de o finanțare împărțită între proprietari, Primăria Generală și Ministerul Culturii, și a propus modificarea legii pentru a trage la răspundere proprietarii care lasă monumentele să se degradeze. El a subliniat că pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor de patrimoniu din București sunt necesare miliarde de euro și că soluția implică un parteneriat public-privat, așa cum a inițiat la Institutul Național al Patrimoniului.

În plus, Pânișoară a identificat o altă problemă majoră: incertitudinea dreptului de proprietate asupra unor imobile, cauzată de sute de dosare de retrocedări nerezolvate, care contribuie la degradarea monumentelor. A sugerat stabilirea unor termene limită pentru pronunțarea deciziilor judecătorești în aceste cazuri, pentru a accelera procesul de restaurare.



Citeste si