Alexandru Lulescu, mentorul generatiilor tinere si cel mai longeviv actor de la Teatrul Constantin Tănase

14 iun. 2024, 20:00
Sursa: Youtube
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Alexandru Lulescu, un nume sinonim cu comedia și teatrul românesc, a trăit o viață plină de triumfuri artistice, dar și de provocări personale de neimaginat. Cariera sa, marcată de momente de glorie pe scenă, a fost umbrită de pierderi dureroase și lupte interioare pe care le-a dus cu demnitate și curaj.



În anii săi de glorie, Alexandru Lulescu a fost un pilon al comediei românești, aducând zâmbetul pe fețele a milioane de spectatori. Însă, dincolo de scena luminată, viața sa personală a fost marcată de suferințe și pierderi care l-au afectat profund. Diagnosticul de diabet și complicațiile asociate acestei boli au fost doar începutul unei serii de provocări de sănătate care l-au însoțit în ultimele decenii ale vieții sale.

La începutul anului 2022, starea de sănătate a lui Lulescu s-a deteriorat rapid. Pe măsură ce boala avansa, actorul a fost nevoit să-și reducă aparițiile publice și să se concentreze pe tratamentele medicale necesare. Această retragere forțată de pe scenă, locul unde se simțea cel mai viu și apreciat, a fost un alt capitol dureros în viața sa. În ultimele sale zile, Alexandru Lulescu a fost internat într-o clinică privată, unde a primit îngrijiri paliative. Familia și prietenii apropiați l-au înconjurat cu dragoste și sprijin, dar povara bolii și-a spus cuvântul. În ciuda tratamentelor și a îngrijirii atente, starea sa de sănătate a continuat să se degradeze, lăsând în urmă un om slăbit, dar plin de demnitate.

In data de 1 Iunie 2022 a împlinit 90, însă nu a durat mult iar în data de 17 Iunie 2022, Alexandru Lulescu s-a stins din viață, lăsând un gol imens în lumea teatrului românesc. Moartea sa a marcat sfârșitul unei ere pentru teatrul de comedie, dar și începutul unei moșteniri care va dăinui.

Prima apariție a maestrului Alexandru Lulescu pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, care pe atunci se numea Ansamblul de Estradă, este consemnată în anul 1952, ca solist de balet într-un dans tătar din premiera intitulată “Primul spectacol”. Câțiva ani mai târziu, în 1961, se angajează la Teatrul devenit între timp Satiric-Muzical “Constantin Tănase”, unde joacă în zeci de spectacole, cu sute de reprezentații în țară și în lume. Dintre spectacolele în care a jucat se numără: ”La Grădina Cărăbuș”, “Pagini alese din Revista de altădată”, ”Revista cu Tănase”, ”Minunile Revistei - Ca la Tănase”, ”Veselie la…Tănase”, ”De la Cărăbuș la Savoy”, ”Revista cu paiațe”, ”Vino să ne vezi deseară”, ”Scandal la Boema”, ”Pompiliu de Pompadour”, ”O seară la Revistă” și “Revista dragostei”.

Timp de 20 de ani, a format împreună cu un alt mare actor, Nicu Constantin, unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice. Președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit artistului Alexandru Lulescu, la data de 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” .

Alexandru Lulescu a fost nu doar un mare actor, ci și un mentor pentru generațiile mai tinere de artiști. Moștenirea sa artistică rămâne vie prin spectacolele și filmele în care a jucat, dar și prin amintirile celor care l-au cunoscut și l-au admirat. Spiritul său vesel, energia debordantă și dragostea pentru artă vor continua să inspire. În 2021, se scria despre comicul Alexandru Lulescu, Nea Lulu, cum îl alintau colegii de breaslă, că are toate șansele să intre în Cartea Recordurilor drept cel mai bătrân umorist român în activitate. Mai mult, acesta s-a numărat printre „pionierii” stand-up-ului din România .

Într-o intervenție din 2019, Alexandru Lulescu mărturisea că este tare mândru de soția sa, care i-a fost alături de mai bine de 50 de ani. Cei doi au împreună o fiică, Alexandra, care a absolvit Facultatea de Drept. „Între timp, s-a măritat și aștept o nepoțică sau un nepoțel. Vreau să apuc să fiu bunic, am 87 de ani, nu se știe niciodată…”, spunea actorul . Soția sa, profesoară universitară și poetă, a publicat trei volume și a fost un sprijin constant în viața și cariera sa.

Viața lui Alexandru Lulescu a fost o poveste despre reziliență, pasiune și dăruire. Deși a trecut prin momente dificile, suferințele și provocările nu i-au diminuat niciodată dragostea pentru teatru. Alexandru Lulescu va rămâne pentru totdeauna în inimile celor care l-au iubit, un simbol al comediei românești și un exemplu de viață trăită cu demnitate și curaj.



Citeste si