Timp liber

8 septembrie, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sf. Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

schedule 08 sept. 2023, 08:25

8 septembrie, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Sf. Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri
Foto: Captura video

Pe 8 septembrie, este sărbătoare cu cruce roşie, zi în care creştinii serbează Sf. Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului. Aceasta este prima sărbătoare importantă din anul nou bisericesc, fiind marcată de numeroase tradiții și obiceiuri.

8 septembrie - Sf. Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului

Naşterea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mică, aşa cum mai este cunoscută, este sărbătoare cu cruce roşie în calendarul creştin ortodox. 

Această se numără printre cele mai importante sărbători creștine. Nașterea Maicii Domnului este pe 8 septembrie și reprezintă prima sărbătoare importantă din anul nou bisericesc. În calendarul creștin ortodox, există patru mari sărbători închinate Sfintei Maria. 

  • Naşterea Maicii Domnului, 8 septembrie
  • Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie
  • Buna Vestire, 25 martie
  • Adormirea Maicii Domnului, 15 august

Tradiții și obiceiuri de Sf. Maria Mică

Sfânta Maria Mică este o sărbătoare marcată de numeroase tradiții și obiceiuri pe care creștinii se asigură că le respectă cu sfințenie pe 8 septembrie. 

În dimineața zilei de 8 septembrie, de Sf. Maria Mică, creștinii merg la biserică și aprind lumânări pentru sufletul celor trecuți în lumea celor drepți.

Tradiția spune că de Sf. Maria Mică fetele nemăritate se roagă la Maica Domnului pentru a-și găsi alesul. 

De asemenea, dacă se roagă și merg la biserică pe 8 septembrie, Sfânta Maria le ajută să rămână însărcinate pe femeile care nu pot aduce pe lume copii.

Tradiția spune că Sf. Maria Mică, în ziua de 8 septembrie, creștinii merg la biserică, unde aduc fructele toamnei pentru a fi sfințite, mai apoi le împart celor sărmani.

Totodată, în ziua Nașterii Maicii Domnului, credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei cu Sf. Maria. 

La sărbătoarea de pe 8 septembrie, creştinii nu au voie să spele rufe, să calce şi să tricoteze.

De Sf. Maria Mică, este interzis să te cerţi cu apropiaţii tăi. Dacă eşti implicat într-un conflict, este bine să te împaci cu persoana respectivă.

Pe 8 septembrie, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, fetele nu au voie să-şi taie părul şi să-l arunce la gunoi. Totodată, de Sf. Maria Mică, trebuie să eviţi să te scalzi în ape curgătoare.

Care este diferența dintre Sf. Maria Mică și Sfânta Maria Mare

Pe 8 septembrie este Sf. Maria Mică, în timp ce pe 15 august are loc altă sărbătoare, Adormirea Maicii Domnului. Mulți credincioși se întreabă prin ce se diferențiază sărbătoarea de Sfânta Maria Mică de cea de Sf. Maria Mare.

Deosebirea dintre cele două sărbători este că pe 15 august se celebrează Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la Cer, în vreme ce pe 8 septembrie sărbătoarea marchează momentul nașterii Sfintei Maria.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---